February 23, 2024

Еден од основните минерали за нашето тело е јодот … Тоа влијае на секој орган во нашето тело и е многу важен во превенцијата на болести.
Најопасниот од нив е секако раkот на дојката. Ова е исто така најчестиот облик на раk кај жените.

Покрај тироидната жлезда, најголема концентрација на јод во нашето тело се наоѓа и во ткивото на дојката. Недостатокот на јод може да доведе до фиброцистични промени во градите.

Според зборовите на американскиот хирург Доналд Милер Џуниор, жените кои боледуваат од раk на дојка во повеќето случаи имале изразен дефицит на јод во телото. Имено, кај жените кои боледуваат од овој тип на карцином се покачени естрогенот и ниско ниво на прогестерон во ткивото на дојката. Тироидните хормони, кои содржат јод, природен и синтетички, го одржуваат нивото на естроген под контрола. Така е, тие го намалуваат ризикот од оваа сериозна болест.

Секако, не треба да заборавиме дека превентивните прегледи играат голема улога во откривањето на овој тип на болест. Превенцијата е најдобриот лек.

Она што е многу важно кај јодот е телото да не го произведува, па затоа мораме да го внесуваме секој ден. Експертите советуваат сите да го следат примерот на Јапонците, чија исхрана е богата со јод.

Станува збор за храна од морско потекло: школки, алги, алги, бела риба и дека дел од нив треба да биде на нашето мени секој ден. Кај нас најдобар извор е минералната вода богата со природно растворен јод.

Направете услуга на вашето тело, обезбедете си доволно јод секој ден. Толку малку, а толку многу – велат експертите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *