May 16, 2024

Кај припадниците на посилниот пол е воспоставена врска помеѓу воспалителните процеси и осаменоста
Она од што повеќето луѓе најмногу се плашат е осаменоста. Понекогаш осаменоста може да биде корисна, но обично е многу тешко и за мажите и за жените.

Меѓутоа, големото истражување спроведено во Данска покажа дека припадниците на посилниот пол многу потешко го поднесуваат фактот дека се сами.

Студијата опфатила примероци од крв од 4.835 испитаници од Копенхаген за да се утврди нивото на воспалителни процеси во човечкото тело.

„Најдовме значајна поврзаност помеѓу воспалението и прекинувањето на партнерството (или годините поминати само од поединци), но само кај мажите“, рече д-р Каролина Дејвидсен, научен соработник во Одделот за јавно здравје на Универзитетот во Копенхаген.

Експертите веруваат дека клучните разлики помеѓу среќните и несреќните самци се рефлектираат во тоа дали тие прифатиле стереотипи или работат на тоа да се чувствуваат исполнето.

На пример, среќните соло мажи можат да ја надоместат осаменоста со возбудливи искуства, како што се патувања или нови хоби.

Од друга страна, жените се помалку ранливи. Претходните истражувања покажаа дека дамите без партнер се премногу зафатени со уживање во слободата за да размислуваат за статусот сингл.

За разлика од нив, мажите не само што се тажни и депресивни поради тоа, туку се плашат за нивнатата иднината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *