May 21, 2024

Ќе ви треба една минута да го прочитате ова, но се надеваме дека ќе ве инспирира да се премислите.

Двајца мажи, тешко болни, ја делеле болничката соба. Еден човек морал да седи на креветот секој ден по еден час за да се обиде да ја испразни течноста од белите дробови. Неговиот кревет беше покрај прозорецот. Другиот човек мораше да лежи цело време. Тие се зближија со приказна за животот, семејството, детството, работата…

Секое попладне, додека човекот седел покрај прозорецот, на својот цимер му опишувал што видел низ прозорецот. Човек кој постојано мораше да лежи почна да живее за оние моменти кога неговиот свет беше збогатен со сите описи на работите што се случуваат надвор.
Низ прозорецот се гледаше парк со прекрасно езеро. Лебеди пливале во езерото додека децата си играле покрај водата.

Двојките одеа држејќи се за рака. Цветовите во паркот беа прекрасни, а оддалеку се гледаше градот. Додека човекот покрај прозорецот ги опишувал сите детали, друг маж ги затворал очите и уживал во сцените. Едно попладне, човекот покрај прозорецот опиша парада што минува покрај болницата. Иако не можеа да ги слушнат звуците, можеа да замислат радост.

Поминаа денови и месеци. Човекот кој морал да лежи станал љубоморен на својот цимер и посакал да седне покрај прозорецот за да може да ги види сите убавини за кои слушнал. Во својата очајна желба решил да го отруе човекот покрај прозорецот. Едно утро сестрата влегла во собата и покрај прозорецот видела безжiвотно тело на маж. Набргу потоа, друг маж побарал неговиот кревет да се премести покрај прозорецот. Медицинската сестра прифатила, го сместила и го оставила сам.

Полека и со голем труд стана да погледне низ прозорецот. Го виде само ѕидот. Ја прашал сестра си што мисли за тоа како другиот човек опишувал толку прекрасни сцени. Медицинската сестра одговорила дека другиот маж е слеп и не може да го види ниту ѕидот.
Таа рече: „Можеби сакаше само да ве охрабри и да ве направи среќен“.
Лекција..

Голема среќа е да усреќиш некого, без разлика во каква ситуација се наоѓаш. Кога споделуваме тага, таа ни се намалува и малку ни е полесно, но кога споделуваме среќа, таа се зголемува дупло. Ако сакате да се чувствувате богати, избројте ги сите работи што ги имате, а парите не можат да се купат. Не бидете љубоморни на другите луѓе, туку работете на себе. Споделете ја среќата и направете некого среќен. Во спротивно ќе се најдете огорчени и сами пред ѕидот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *