July 14, 2024

Оваа приказна ќе допре до вашето срце

На еден далечен, осамен остров, среде океанот,живееле убаво и во хармонија: Љубовта, богатството, тагата, суетата и знаењето. Живееле мирно на тој остров далеку од сите светски грижи и настани. Но, по многу векови забележале дека нивниот остров полека исчезнува, побрзо и посигурно. Тие брзо сфатија дека островот брзо тоне. Вознемирени ги пакуваат работите и полека го напуштаат својот прекрасен, магичен, остров, кој со векови им давал среќа.

Само Љубовта, трајна по природа, одлучува да остане. Таа беше единствената која веруваше и се надеваше дека сето тоа е минливо и дека ќе дојдат подобри денови кога сè ќе биде убаво и среќно како и секогаш. Меѓутоа, со текот на времето, љубовта сватила дека нема надеж и дека и таа мора да го напушти својот дом. Таа ги спакувала убави ситници и многу спомени, но … сега немаше начин да го напушти островот. Сите чамци, бродови и сплавови веќе запловија и немаше повеќе време да се направат нови. Љубовта почна да повикува на помош.

Некако во тоа време, патот до таму го донесе богатството . Љубовта се израдува на среќната случајност и побара Богатството да ја прими на својот брод:

Ве молам примете ме, островот тоне, ќе се удавам – рекла љубовта.
Извинете, но мојот брод е полн со злато и скапоцени камења. Нема место за тебе, Љубов. Ако влезеш и ти, се плашам дека ќе потонеме – рече Богатство и си замина.
Љубовта почна да паничи. Островот се повеќе тонеше и имаше повеќе вода. Во паника, љубовта продолжи да повикува на помош. Тогаш тагата наиде на нејзиниот сплав . Љубовта се израдува на стариот пријател:

Таго, те молам спаси ме. Ќе потонам заедно со ова наше островче. Би било штета да го оставите светот без љубов.
Жал ми е за Љубовта – одговорила тагата – Толку сум тажна што не можам да те носам со себе. Сакам да сум сама. И ја остави љубовта далеку зад себе.

На островот Љубовта е веќе во очај. Таа не гледа начин да се спаси од непријатната ситуација во која се нашла бидејќи верувала во подобро утре. Сепак, трошка надеж, или можеби прашање на вера , сепак ја натера да продолжи да повикува на помош. Нејзините покани го привлекле вниманието на суетата, која случајно поминала.

Земи ме со тебе. Ти си мојата единствена надеж – и рече Љубовта.
Нема шанси! Види колку си валкана и влажна, сакаш да ми го намокриш чамецот. Сама си вина! Сега сноси ги последиците. Убаво ти реков да си заминеш додека можеш. – И сепак суетата си замина и ја остави Љубовта со својата тажна судбина.

Откако ја изгуби својата последна надеж, Љубовта ѝ се предаде на судбината . Таа седна на единствениот непотонлив камен што остана од нивниот некогаш голем и убав остров и чекаше тој да исчезне под водата и да ја земе со себе. Од никаде, во чамецот се појави странец.

Странецот дојде многу блиску и ја подаде раката на Љубовта. Таа влегла во чамецот и тој ја превезол на соседниот остров. Таму љубовта излезе од чамецот, му се заблагодари и продолжи понатаму. На само неколку метри сфатила дека не знае кој ја спасил . Таа се сврте и истрча назад кон брегот, но бродот веќе беше изгубен на хоризонтот.

Тогаш Љубовта само го забележа Знаењето како седи на брегот. Таа се приближи и праша: Кажи ми знаење, кој странецот што ме спаси од сигурна смрт? Знаењето ја погледна, се насмевна и ѝ рече:

Како, не знаеш? Беше времето. Времето? збунето праша Љубовта. Да, Времето – одговара Знаењето – Затоа што само ВРЕМЕТО може да сфати колку е голема Љубовта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *