May 17, 2024

Квалитетните половни автомобили се скапи, а новите се, јасно и логично, уште поскапи. Купувањето автомобил е сериозна инвестиција, а за многумина најголемата во животот.

Целиот процес на купување може да биде досаден, особено ако сте финансиски ограничени, а повеќето луѓе се. Купувањето автомобил често е борба помеѓу купувачот и продавачот. Купувачот сака да помини што е можно подобро, а продавачот сака да заработи што е можно повеќе.

Ако сакате да добиете што е можно поевтино при купувањето, треба да следите неколку едноставни совети. Тоа е, во некои ситуации, кога зборувате, треба, како што велат луѓето, да ја држите устата затворена. Никогаш не треба да го кажувате ова:

Ми се допаѓа овој автомобил. Ако му кажете на продавачот, тој ќе му даде поголема вредност на автомобилот бидејќи тоа ќе поигра со вашите емоции. Затоа е најдобро да не покажувате никакви емоции или интерес.

Добро заработувам. Постои нешто што се нарекува „ценовна дискриминација“. Продавачот ќе понуди ист автомобил на различни купувачи по различни цени. Не треба да кажувате што правите или колку заработувате.

Сакам месечна рата која не надминува 200 евра. Ова е нешто што продавачот исто така не треба да го знае, барем додека не дојде време. Продавачите често внесуваат податоци за месечни рати за да ги збунат клиентите околу вистинската цена. Така поскапиот модел можам да го претставам како поевтин. На крајот на краиштата, не е исто да се отплаќа автомобил на месечна рата од 3,5,7 или повеќе години. Така, поскап автомобил може да изгледа поевтино поради помала месечна рата, која потоа се плаќа подолго. Има, не треба да се заборави, често и дополнителни каматни стапки.

Кога некој ќе ве праша колку сте спремни да трошите месечно, кажете дека сеуште размислувате и видете што се нуди и по кои цени.

Колку пари ќе добијам ако го заменам стариот со нов? Ако размислувате да замените возило, не го спомнувајте додека не ја одредите цената на автомобилот што ви се допаѓа. Купувањето и менувањето старо за ново се две различни трансакции. Дилерот на автомобили ќе ја промени својата стратегија, но и цената, доколку знае дека планирате да го замените старото возило со ново. Доколку се договорите за добра цена, големи се шансите таа да биде уште пониска доколку во договорот го вклучите вашиот стар автомобил.

Плаќам во готово. Повеќето луѓе немаат вишок пари во џебот за да го платат автомобилот во готово. Всушност, повеќето луѓе кои купуваат автомобил се потпираат на некој вид на заем. Не мора веднаш да откривате како ќе платите за автомобилот бидејќи тоа може да влијае и на цената. Негативно за тебе. Но, понекогаш тоа може да резултира и со значително намалување бидејќи сите сакаат готовина. Но, проверете го пред да зборувате на оваа тема, испитајте го теренот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *