June 25, 2024

Д-р Џон Готман, автор на Седумте принципи за успех во бракот, е еден од водечките светски истражувачи на бракот. Тој поминал четири децении проучувајќи парови на институтот Готман за да утврди што навистина предизвикува јаз меѓу двајца луѓе и како да се поправи. Еве каде станува интересно: по сето ова истражување, д-р Готман забележал јасна шема меѓу паровите кои не останале заедно, идентификувајќи го она што тој вели дека е предвидувач број еден за разводот.

Подготвени? Тоа е презир. Да, тие го презираат како превртување на очите, чувство на одвратност, размислување негативно. Многумина од нас досега се чувствувале вака за својот партнер, но дури и ако го чувствувате тоа во моментов, тоа не значи дека сте осудени на пропаст.

Како се јавува презир. Нормално е да се чувствувате лути на партнерот или да не се согласувате околу работите, но кога ќе си дозволите да достигнете ниво на презир или одвратност кон него или неа, тогаш тоа станува нездраво. Секој пар се кара и секој пар има проблем, но разликата е во тоа како се однесувате кон нив, било со љубезност или со презир, што може да ве направи или да ве скрши како пар.

Партнерите кои не ги решаваат добро овие прашања се изложени на најголем ризик од развод. Замислете да зборувате за проблем кој се повторува, како што е тешката свекрва или големата разлика во либидото.

Партнерите за развод ги имаат следните тенденции: тие се лутат и го користат она што го нарекуваме „четворица коњаници на апокалипсата“ или негативни обрасци на комуникација, кои се критики, презир, огорченост и одбранбеност. Ова води до она што го нарекуваме „дифузна физиолошка возбуда“ на телото на едниот или на двајцата партнери, што ослободува хормони додека чукањето на срцето се забрзува, мускулите стануваат напнати, кожата станува жешка или испотена.

Добри вести за бесот. Дури и ако вие и вашиот партнер сте имале жестоки кавги во последно време, тоа не значи дека сте на пат кон катастрофа. Некои парови на крајот престануваат да се обидуваат да водат дијалог. Тие сметаат дека работата на клучните конфликти е премногу тешка или болна. Тие се откажуваат. Тие се оддалечуваат и живеат повеќе како цимери отколку како сопружници. На крајот, емоционалната разделба е крајниот знак. Ако и двајцата сè уште се расправате, сè уште не сте стигнале до точка на предавање.

На што да внимавате. Превртувањето очи, пред нешто што го кажува вашиот партнер е еден од најчестите начини на кои луѓето изразуваат презир. Покрај превртувањето очи, друг знак е и подигнувањето на горната усна за да се исмевате со партнерот. Тоа е целокупниот однос на одвратност кон партнерот и/или чувството на супериорност.

Понекогаш е суптилно. На пример, кога разговараат за тоа како да го одржуваат својот дом, еден партнер може да му каже на друг: „Во моето семејство повеќе се грижевме за нашиот дом.“ Неизговорениот крај на таа реченица е:полош отколку што е случајот со вашето семејство. . Импликацијата е: „Моето семејство е посупериорно од твоето“.

Како да го избркате презирот од врската. Сега кога знаете колку може да биде штетен презирот, еве пет работи што можете да ги направите за вашата врска за подобро да го решите конфликтот:
Барајте заеднички недостатоци, како што се превртување очи, исмејување или пасивно-агресивни коментари.
Проверете ги вашите очекувања. Партнерите често се идеализираат еден со друг, а потоа очекуваат толку многу. Се предлага да се потсетите дека вашиот партнер е друга личност со различни мислења и различни основни потреби.

Нема да се согласувате за се и мора да научите да бидете во ред со тоа за да ја одржите хармонијата. Со други зборови, повеќето од вашите проблеми нема да исчезнат или да се решат – само ќе треба да научите да правите компромиси.

Свртете го проблемот на себе. Кога нешто навистина ве потресува, размислете: „Зошто ова однесување ми пречи толку многу? Може ли да научам да живеам со него?“ „Ако не, можете да побарате совет за да научите некои механизми за справување.

Наместо да се чувствувате лути додека вашиот партнер го изразува своето мислење, предизвикајте се себеси подлабоко да го слушате гледиштето на вашиот партнер. Зборувајте за вашите чувства и за тоа како се чувствувате, не обвинувајќи ги или критикувајќи ги нивните постапки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *