February 26, 2024

Иако перењето алишта изгледа прилично едноставно, многумина прават грешки кои можат да ја уништат и машината за перење и облеката. Еве некои од најчестите грешки:

Користите капсули за мали количини облека
Капсулите за перење се исклучително практични кога станува збор за складирање и перење и се состојат од совршено измерена доза на детергент.

Една капсула е наменета за машина за перење со средно оптоварување. Тоа значи дека кога ја ставаме капсулата и переме мала количина на облека, создаваме дополнителен ефект на хемиски детергенти и на облеката и на машината за перење. Ова може да создаде вишок талог во машината и да ги оштети пумпите и моторот.
Не ја проветрувате машината за перење
Кога веднаш по вадењето на алиштата ќе ја затвориме вратата на машината за перење, ја оставаме во состојба на зголемена влажност. Тоа е совршена средина за развој на мувла и бактерии. Затоа, подобро е да ја оставите вратата на машината за перење отворена 15-20 минути.

Наместо течност, користите детергент во прав
Прашокот за перење е совршен за отстранување тврди дамки, па затоа неговата употреба е сосема разумна во некои случаи. Меѓутоа, во други случаи, подобро е да користите течен детергент.
Имено, течниот детергент е подобар за прелиминарен третман на дамките, а остава и помалку траги на облеката. Исто така, течниот детергент е побезбеден за машината за перење поради подобра растворливост во споредба со прав што може да го затне системот.

Детергентот го ставате директно на облеката
Додавањето детергент директно во облеката е лоша идеја. Имено, машината за перење е дизајнирана да фрла детергент на облеката во вистинско време. Дополнително, доколку додадете детергент директно во вашата облека, постои можност тој да остане на вашата облека и да создаде дамки.

Прекумерна употреба на омекнувач
Омекнувачот не придонесува за почиста облека, туку само ги омекнува алиштата. Ако прекумерно употребувате омекнувач, вашата облека ќе биде полна со петрохемикалии. Омекнувачите исто така може да ги затнат цевките во машината.
Од друга страна, внимавајте да не користите премалку детергент, бидејќи во тој случај облеката нема да се испере правилно, пишува Brightside.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *