April 18, 2024

Вистинската тајна во градењето на долги врски е многу подлабока од тоа како изгледаме, што носиме и како се однесуваме, тврдат психолозите.

Професорката Ејми Куди од Харвард ја истражувала темата на овој концепт веќе 15 години и открила дека при првата средба свесно или несвесно се наметнуваат двете споменати прашања.

„Двете прашања ни помагаат да ја измериме топлината и личноста на една личност. Ако некој не ви верува кога се обидувате да влијаете, тогаш нема да стигнете далеку. Може дури и да оставите впечаток на манипулатор. Да се ​​биде топол, сигурен Личноста на која луѓето се восхитуваат откако она што го стекнале со доверба станува подарок“, објаснува таа во својата книга.

Обрнете внимание на невербалните знаци. Според истражувачите, 50 до 80 проценти од комуникацијата меѓу луѓето се одвива на невербален начин, поради што често ги оценуваме луѓето според нивното однесување и став. Според научниците, жените се подобри во тоа.

Кога се „читаат“ други луѓе, се земаат предвид неколку ликови одеднаш, а после тоа се добива вистинската слика. На пример, ако некој додека гледа надесно, дише брзо, брзо зборува и си го чеша носот, можно е да ја избегнува вистината.

Ако некому му е збрчкано челото, тоа значи дека е под стрес. Вкрстените прсти на вашите раце кажуваат дека личноста не е подготвена да помогне, односно дека зазела одбранбена позиција кон вас. Стоењето исправено покажува колку некој е динамичен и оптимист, додека кривото стоење открива досада.

Дишењето открива многу за една личност. Опуштениот човек ќе дише бавно и длабоко, а плитко и брзо ако е напнат. Во случај на нервоза , дишењето може да биде испрекинато. Понекогаш тоа укажува и на голема срамежливост или криење нешто од вас. Оние кои дишат бавно, најверојатно ја кажуваат вистината.

Луѓето кои размислуваат многу имаат проширени зеници, но ако мозокот е преоптоварен, тие ќе се стеснуваат. Кога ќе предупредувате некој зеница, ќе се прошири, а ако на соговорникот му се незаминливи,и не е заинтересиран за вас, ќе разберете во моментот кога неговите зеници ќе се соберат. Ако зениците останат проширени, тоа значи дека му се допаѓате и дека сте му интересни.

Понекогаш треба да се посвети повеќе внимание на тоа како некој ги изговара зборовите отколку на она што го кажува. Имено, нервозата ќе се открие со брзото зборување, а бавното, опуштање. Исто така, луѓето несвесно нагласуваат некои зборови додека зборуваат и добро е да се внимава на нив.

Дали ви е здодевно со соговорникот и тој ве слуша само од пристојност, ќе препознаете по тоа дека ќе почне да го трга погледот од вашите очи и ќе почне да се нервира. Исто така, доколку соговорникот зборува тивко, можно е да е несигурен, пренесува Spirit Science and Metaphysics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *