July 19, 2024

Децата многу често не се согласуваат со родителите, а тоа е најизразено во пубертетот и оние критични години за секое дете, кога мислат дека никој не ги разбира и не ги поддржува. Бројни истражувања велат дека сè доаѓа од раното детство, па така и „талентот“ за лажење

Родителите, секако, играат голема и најважна улога во растењето на детето и во формирањето на неговиот карактер. Честопати не сме ни свесни дека децата го прифаќаат моделот на однесување што го имаат пред себе.

Не им давајте лажни ветувања, бидејќи тие го паметат и го усвојуваат како вистински систем по кој треба да работат. На пример, „ќе добиете играчка ако јадете сè од чинија“ е одличен услов да го научите дека треба да јаде сè, но најлошиот можен метод на едукација е ако го изиграте и не ја купите ветената играчка како награда.

Кога е тој пресврт кога ќе почнат да не лажат и кои деца имаат поголема предиспозиција да прераснат во лажговци?
Родителите, секако, играат голема и најважна улога во растењето на детето и во формирањето на неговиот карактер. Честопати не сме ни свесни дека децата го прифаќаат моделот на однесување што го имаат пред себе.

Ставот на психолозите е дека строгите родители често предизвикуваат контраефект и создаваат лажговци од своите деца. Нивниот систем за забрана се покажа како доста лош. Децата кои се плашат да ја кажат вистината и прибегнуваат кон лажење, имаат големи шанси со текот на времето да станат подобри лажговци и тоа да го направат пракса во својот живот секогаш кога треба да избегнат нешто лошо или да ја отстранат вината од себе.

Во одреден период за децата е карактеристично да лажат, но тоа се главно невозможни работи и со текот на времето како што созреваат тоа поминува. Ако вашето дете постојано лаже, дури и за некои посериозни работи, можеби проблемот е нешто во семејното секојдневие што го поттикнува на тоа.

Родителството е многу сложено. Вашиот третман на строгост и казнување го научил дека ќе бидете посреќни и позадоволни ако го слушате тоа што сакате, а во исто време тој ќе избегне казна. Бегството од реалноста ќе направи вистински мал, обучен лажго кому тоа ќе му стане секојдневна и нормална појава.

Мора малку да попуштите и да се обидете да воспоставите пријателски однос со детето, за да знаете кој е родителот, но и да има чувство дека секогаш може да ви каже се. И запомнете, малите деца се одлични психолози!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *