June 23, 2024

Многу родители велат: Ако сме се мачеле, нашите деца не мора. Замислете, работата ја доживуваат како мака. Работа во која треба да се открие задоволството.

Ќе ви кажам една одлична приказна. Еден татко, секогаш кога детето погрешило или било арогантно, инсистирал да научи некој нов концепт од енциклопедијата. Тој мораше да му раскаже на својот татко за овој нов концепт и да го објасни до одреден степен. Се случило со текот на времето детето да се заинтересира за енциклопедијата, а подоцна тоа дете добило награди на неколку квизови.

Многу е важно родителот да бара шема која ќе му помогне на детето да разбере што се очекува од него . Само на тој пат, те молам, не викајте на детето. Ова е една од најголемите грешки што многу родители ја прават. Без викање. Ништо не можеме да постигнеме со викање, врева. Запомнете ги тие мудри приказни дека таму каде што луѓето викаат, нивните срца се отуѓуваат. Треба да бидеме блиски. Децата треба да ни веруваат, а како да ни веруваат ако не му сме блиску, ако ни е непријатно со нив… Ако родителот вика, се заканува, уценува, не може да се развие интимност.

„Ние ги хендикепираме децата затоа што не ги учиме на вештини за преживување, туку за да не задоцнат нашите деца во Европа, им ги купуваме најскапите компјутери, а всушност скапо го плаќаме најмоќниот непријател.

И уште една многу важна димензија – вработувајте ги вашите деца! Не ги заштитувајте децата од обврски . Те молам немој! Многу родители велат: Ако сме се мачеле, нашите деца не мора. Замислете, работата ја доживуваат како мака. Работа во која треба да се открие задоволството. Тие однапред ја обезвреднуваат, отфрлајќи ја можноста детето да ја сака работата.

Ангажирајте ги нивните раце. Не заборавајте колку им се важни прстите на децата, а модерните деца се помалку ги користат прстите. На децата треба да им се даваат што повеќе игри каде што ќе развијат фина моторика со прстите во најраното детство. Нашата тупаница има поголема презентација во церебралниот кортекс од целиот долен дел од телото. Истражувањата покажаа дека децата побавно се развиваат интелектуално и емоционално бидејќи не користат тупаница, туку користат само два прста додека играат игри, држејќи глувче.
Затоа е важно децата, барем до три години, да не ги пуштате да гледаат телевизија, туку што повеќе да ги носите во природа.Играјте со нив, нека ги ангажираат и тупаницата и рацете, нека скокаат, трчаат, се вртат, вртат, пеат…

Да ги научиме децата да знаат да се грижат за себе: да пржат јајце, да шијат копче… Ги хендикепираме децата затоа што не ги учиме на вештини за преживување, туку да не задоцнат нашите деца во Европа , ние им ги купуваме најскапите компјутери, а всушност скапо го плативме најмоќниот непријател. Кога на детето му купувате компјутер, првото нешто што мора да научи е дека компјутерите можат да бидат корисни , но само ако знаеме да ги користиме на вистински начин, а не за нашето семејно и социјално отуѓување.

психолог Влајко Пановиќ

Извор: Зелена училница

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *