June 19, 2024

Нашиот соговорник Драган Јовановиќ од Загоричанец, долгогодишен производител на лута ракија, тврди дека најдобрата ракија се прави од стари сорти сливи.

Се обидел да испече ракија од разни овошја кои успеваат кај нас, но најдобар и најбаран е тостот од старата сорта слива – црвена.
„Секое овошје што успева кај нас го ставам во среќна машина, дури и јужното овошје го пробав чисто експериментално. Неодамна испеков текила, сите се изненадени кога реков дека сечам цвеќе, агава и печев ракија. Но, дефинитивно нема подобра ракија од старата сорта црвена слива, таа е најдобра и најотпорна сорта, нема болести, вируси, многу отпорна сорта која дава исклучителна ракија“, вели за ТопПрес Драган Јовановиќ од Загоричана.

За оваа сорта, како и за некои други стари сорти, метлата, белвицата, трнот, покрај исклучително високата толеранција на болести, се карактеризира и со едноставно размножување, но и органски начин на одгледување.
Нема друг вид ракија со толку пријатна арома, од еден казан за кој се потребни 100 килограми сливи, а излегуваат околу 18 литри ракија од 20 степени – истакнува Јовановиќ.

Се размножува со садење диви ластари кои растат околу стари дрвја, а најважно е воопшто да не се третира со никакви препарати, односно органски сливи, потполно здрави и без ронка хемија. Овоштарникот не се обработува, во него живеат свињи како пред 100 години“, ни вели Драган.

Моментално има околу 30 млади црвени дрвца од кои летово е собран првиот род и едно старо дрво кое било основа за пресадување млади ластари.Иако расте во скромни услови, оваа слива дава 10-100 килограми овошје на едно дрво.
Нема друг вид ракија со толку пријатна арома, од еден казан за кој се потребни 100 килограми сливи, а излегуваат околу 18 литри ракија од 20 степени – истакнува Јовановиќ.
Извор/informer.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *