February 22, 2024

Камилите со две грбки и со една грпка можат да издржат долги студени зими и топли лета во пустината Гоби во Централна Азија, топлината на пустините на Северна Африка и Арабија

Сигурно некогаш сте се запрашале како камилите преживуваат во пустина на жештини, без вода или со малку вода? Одговорот следи…

Камилите првпат се појавија во пустините на југозападна Северна Америка. Во текот на еволуцијата која траеше милиони години, тие станаа вистински мајстори за преживување во сувите земји.
Но, водата е неопходна за сите живи суштества на Земјата, а камилите не можат да преживеат без неа. Крвта содржи 91% вода. Ако загубата на вода предизвикана од потење и мокрење не се надомести, крвта се згуснува.

Наместо да тече низ крвните садови, таа се движи како сируп. Ова е опасно бидејќи телото се лади со брзиот проток на крв. Имено, кога храната се претвора во енергија, во телото се создава топлина.

Овие реакции, кои се случуваат длабоко во телото, ја загреваат крвта, а таа ја пренесува топлината на површината, кон кожата и се прелева над неа. Во еден миг, кожата зрачи топлина во воздухот и телото се лади. Но, дехидрираната крв, густа како мед, не може доволно брзо да дојде до кожата. Се акумулира топлина и може да дојде до смрт.

Дури и кога воопшто не е топло, луѓето без вода можат да преживеат само неколку дена. Сепак, камилите можат да преживеат седумнаесет дена помеѓу следното поење.

Повеќето луѓе мислат дека грпките се ладилници во кои водата се складира и полека истекува во крвотокот на камилата, но тоа не е точно. Грбовите се всушност полни со сало. Камилите ги користат своите грбови, како и целото тело, во единствена стратегија за живеење во суви области.

Прво, температурата на телото на камилата се менува со температурата на воздухот. Ноќе се спушта на околу 34 ° C, а потоа, во текот на денот (кога температурите во Сахара можат да достигнат 58 ° C) може да се искачат до 41 ° C.

Бидејќи разликата помеѓу температурата на телото и надворешната е намалена, воздухот го загрева телото на камилата побавно отколку кога би бил постуден. Второ, кога е топло, метаболизмот на камилата (согорувањето на храната во телото) е побавен и произведува помалку топлина.

Трето, камилата всушност може да врати одредена количина вода од бубрезите во еден од своите четири стомаци, а потоа во крвта, наместо да ја изгуби целата со мокрење. Конечно, грпката им служи на камилите како заштитна покривка.

Овој куп маснотии се пече на летното сонце, ја апсорбира и задржува топлината и го забавува неговото спуштање до внатрешните органи на камилата. Топлината создадена во телото брзо се зрачи во воздухот од нозете на камилата.

Камилите можат да изгубат од 20 кг до 40 кг вода на секои 100 кг телесна тежина, без да се разболат (водата не се губи од крвта, туку најмногу од другите ткива).
Сепак, камилите во никој случај не уживаат во овој начин на живот. Жедната камила, која со денови преживува сама, преработена вода, може да проголта сто литри вода за пет минути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *