February 23, 2024

Животот понекогаш навистина пишува романи… Пред вас е неверојатна животна приказна на еден млад човек од селото Мислоѓин, кај Обреновац.

Лазар Милошевиќ (29) од Мислоѓин, село кај Обреновац. Одел во основното училиште „Посавински партизани“. Уште од мали нозе се интересирал за работи кои не се толку типични за децата на таа возраст. Тој сакаше да знае сè за развојот на природата и животните. Отсекогаш покажувал склоности кон селото, градот никогаш особено не го привлекувал. Неговото внимание секогаш беше окупирано со некои стари работи. Отпрвин тоа беа скршени играчки, кои тој се обидуваше да ги поправи. И тогаш неговиот интерес се префрли на некои нефункционални предмети од куќата, кои веќе немаа никаква корист. Ги чувал сакајќи да дознае како работеле порано.

Тоа беше мало навестување за тоа што ќе направи на крајот. Смета дека пресвртница во неговиот живот била прабабата Ружица, која му раскажувала како живееле порано, особено за време на војната, бидејќи била сведок на тоа. Тој сакаше да ги слуша нејзините приказни и секогаш бараше од неа да му објасни сè детално.
Кога тргнал во основно училиште, наставничката на Лазар забележала кај него голем талент за глума, рецитирање и играње. Учествувал на различни секции и одел на многу рецитаторски натпревари. На десетгодишна возраст се запишува во актерската школа „Ненад Ненадовиќ“ . Ги помина сите нивоа во него и заврши со највисоки оценки.

За жал, во тој период родителите на Лазар се развеле. Ова е првата тешка ситуација што го снашла, не сфаќајќи што го чека подоцна . Беше мал, не ни разбираше многу работи. Најтешката одлука што тогаш мораше да ја донесе заедно со сестра му беше со кого ќе живее. Ја сакал мајка му до него, како и татко му, не бил подготвен да бира! Прво поминале краток период со мајка им, а потоа се вселиле кај татко им и баба им, бидејќи тој не можел да се одвои од куќата во која пораснал . Таткото често отсуствувал поради работа во странство, се трудел да си дозволи што повеќе за своите деца, па Лазар поголемиот дел од времето го поминувал со баба му Вера.
По завршувањето на основното училиште се запишува во градежно училиште во Белград. Со текот на времето, тој собира се повеќе стари предмети , кои ги користеле нашите народи во минатото, и несвесно прави сè посериозна колекција. Во периодот кога одел во средно, дури и намерно почнал да бара одредени работи. Тој тргна да направи многу истражување за тоа.

Покрај тоа, тој снимил два големи филма и две реклами. Првиот филм „Оптимизам“ го снима за Горан Паскаљевиќ, а вториот филм „Малиот кормилар“ за Марко Новаковиќ. Беше многу активен и на театарската сцена. Во театарот „Бошко Буха“ одигра над десет претстави ! Во исто време во театарот „Душко Радовиќ“ подготвува претстава во режија на Кокан Младеновиќ. Снимал реклами за мобилната телефонија на Црна Гора и Министерството за образование „Каде е вашето дете сега?“. Го сака фолклорот и со тоа се занимава долги години.

Но, како Бог постојано да му го одвлекува вниманието од делувањето … На крајот на третата година гимназија се обидел да се запише на Факултетот за драмски уметности во Белград, но не бил примен. Тоа не го обесхрабри, туку му даде уште поголем поттик за следната година, да се подготви што подобро. За жал, тој беше одбиен и следната година. Два дена по приемниот испит во Белград, тој замина во Бања Лука, каде што се обиде да се запише на глума. Од над седумстотини кандидати веднаш е избран! На неговата среќа и немаше крај, бидејќи конечно успеа да ја постигне целта! Поради тоа, тој беше подготвен да се пресели во друга земја, друг град! Го чекаше нова средина, нови луѓе. Тоа лето, пред да замине за Босна и Херцеговина, го помина со своите драги луѓе и девојка, гледајќи го секој слободен момент да го одвои за нив, бидејќи знаеше дека многу поретко ќе се гледаат.

Но, работите добија поинаков, сосема неочекуван тек. На 5 октомври Лазар требаше да се пресели во Бања Лука и да оди на факултет. Сепак, на први октомври доживува страшна сообраќајна несреќа ! Несреќата се случила во Мислоѓин, во близина на неговата куќа. Тој во тој момент возел накај својата девојка, кога во него удрил автомобил кој возел близу 120 км/ч! Иако возачот кочел дури 12 метри, силината на ударот го оддалечила на 24 метри од местото на несреќата ! Од тој момент на Лазар ништо не му било исто како порано.

Тој помина три дена во кома. Неговиот живот бил во опасност! Неговите родители Ксенија и Љубиша не сакаат ни да се сеќаваат на тој период! Тие беа целосно депресивни. Болката која ја почувствувале кога го виделе неподвижен во кревет, без свест, со сите повреди не се опишува! Тие беа свесни дека тие мора да бидат неговата сила. Ксенија успеа да го направи невозможното! Одела од лекар до лекар, се распрашувала, барала разни стручњаци, бидејќи секој момент бил многу важен, но и ризичен.Тој бил на интензивна нега во критична состојба.Лекарите дале се од себе таа состојба да се стабилизира.

Откако му се подобрила состојбата, поминал повеќе од триесет дена во одделението. Првите денови не беше свесен за ништо, само размислуваше дали да оди во тоалет, дали нешто го боли или не, дали е жеден, ништо повеќе од тоа. Со него цело време беа психијатри, психолози и педагози. Во првите разговори со нив му требаа петнаесетина минути да се сети од каде дошол!Во овие моменти доаѓа до целосно преиспитување на самиот себе. Му паѓаат на ум работи кои никогаш не мислел дека се можни! И на крајот од секоја мисла има клучно прашање „ШТО СЛЕДНО?!“. Дури после некои седум дена почнува да знае што му се случило, во каква состојба е и кои се сите можни последици. Следува соочувањето со фактот дека можеби никогаш повеќе нема да може да ја користи левата нога! За него, секоја обична човечка постапка сега беше вистински предизвик! Следува тешка физичка и психичка борба со самиот себе. Изгуби верба во себе. Низ глава му поминува мислата дека некому секогаш ќе биде товар, бидејќи шансите за опоравување биле исклучително мали. Во тие моменти дури размислуваше сам да се пријави за дом.

Ногата не ни изгледаше дека постои! Тоа беше само куп скршени сини коски. Лекарите долго време ја разгледувале можноста за ампутација на левата нога, која се здобила со многу сериозни повреди! Скоро секоја коска во стапалото е скршена! Петицата ја изгуби формата, како да е откорната! Покрај тоа, имал уште пет скршеници на истата нога ! Гипсот не смеел да се стави поради многу комплицираната состојба и отворените рани, но лекарите решиле да направат се за да ја спасат ногата. Лазар мораше да трпи заздравување на коските без гипс, без шина, без ништо, бидејќи раните на ногата мораше да се измијат, за да се избегнат инфекции. Беше неподнослива болка, понекогаш ни одредена количина морфиум не можеше да му помогне!! Интензитетот на болката бил толку голем што ги свиткал решетките од болничкиот кревет! При несреќата биле фатени и нервите за левата рака, а градите и грбот биле смачкани. Имаше огромни хематоми на главата. На телото буквално немало место каде нема повреда! Лицето му беше изобличено, непрепознатливо, полно со модринки, гребаници по целиот образ и чело! Прогнозата беше многу лоша. Лекарите мислеле дека повеќе нема да може да ја користи левата нога, иако ќе успеат да ја спасат од ампутација!

Коските почнаа да зараснуваат, но не правилно, бидејќи не можеше веднаш да стави гипс. Тој беше поставен откако раните малку зараснаа. Има три месеци носење на тој гипс и соочување со себе. Сметаше дека повеќе нема собирање етнолошки предмети, бидејќи тие треба да се чистат, одржуваат и опремуваат. Сето ова сега му изгледаше многу далечно и невозможно. Секојдневно имаше нови преиспитувања и соочувања со тоа што може и што не може повеќе. Беше крајно реален во вакви моменти, не сакаше да се залажува. Патем,таков во животот.

Иако бил во премногу тешки моменти, се трудел да не се сожалува премногу. Ова е најлошото нешто што човек може да си го направи себеси, особено кога се соочува со сериозни проблеми, кои можат да влијаат на промената на целиот негов живот. До некаде го прифатил фактот дека ќе остане инвалид бидејќи ниту лекарите не му давале голема причина за надеж. Длабоко во него беше закопана желбата и мислата повторно да застане на нозе, кои од ден на ден се повеќе излегуваа на површина. Решил да се соочи со една по една пречка. Првата по ред требаше да трае во гипс три месеци. Постојано си велеше дека ја има целата глава на рамениците и рацете, па зошто да не ја искористи. Помисли посериозно да почне да црта, бидејќи има многу смисла. Тој дошол на идеја да напише книга за неговиот крај. Потоа, тој сакаше да научи како да плете чорапи и корпи. Така се охрабри додека лежеше неподвижен во болницата.

Меѓутоа, како што одминуваа деновите, тој имаше сè помалку трпение и сила за борба. Имаше период кога не можеше да толерира никого во негова близина. Не сакаше никој да го посети, не сакаше никого да види. Тогаш цело време мислеше само на својата куќа и баба си за која е неизмерно приврзан. Се прашуваше како може да се справи со сето тоа, како ќе се справи со обврските околу животните и земјиштето, покрај целата работа што ја работи дома. Многу му недостигаше, четириесет дена ја немаше видено. Во договор со неговата сестра и родителите, сите заедно решаваат да ја доведат на гости, после толку денови. Тие двајца беа поврзани на посебен начин, бидејќи Лазар порасна со неа.

Се подготвуваше за нејзиното доаѓање, се трудеше да биде силен и трезен, но чувствата преовладаа. Средбата беше многу трогателна и емотивна . Баба Вера не можеше да поверува што видела, како изгледа нејзиниот Лазар! Таа плачеше гласно! Кој во тој момент бил во болничката соба не можел да ги задржи солзите. Кога малку се смириле емоциите, се согласиле дека и двајцата мора да бидат силни, особено поради годините, за да го надминат сето тоа. Вера цврсто му вети на Лазар дека ќе ги избрише солзите и ќе стиска заби додека не излезе од болница. Така беше. По неколку дена го пуштија дома, пред да замине во Младеновац на рехабилитација.

Помина околу еден месец дома. Првите десет дена имаше постојани посети, го посетуваа многу пријатели и роднини. Неговото време помина брзо во разговор со драги луѓе што ги немаше видено долго време. Но, после тоа доаѓа период кога луѓето доаѓаат се помалку. Застануваат, меѓу нивните обврски. Неговото друштво оди на родендени, полнолетства, фудбал, во град, на работа, а тој се уште лежи неподвижен во кревет. Чувствуваше како да минува сопствениот живот покрај него. Тогаш има огромна дупка во емоциите и страшно чувство на празнина! Своето време го поминувал читајќи книги, пишувајќи за историјата на своето село, гледајќи разни емисии.

Одењето во Младеновац го потресе од целата ситуација. Неколку дена пред да замине, гипсот му го извадиле од ногата и настанала борба. Се нашол во огромен центар за рехабилитација, каде што нема доволно лекари и медицински сестри за толку многу пациенти. Го фати паника како ќе се снајде таму сам. Тој бил во соба со двајца цимери, кои исто така биле неподвижни. Одењето на местото на терапија му претставувало голем проблем, бидејќи медицинската сестра не била секогаш тука да му помогне. Го чекаа тегови, тензии, сајли, шини, оживување на коските!Претрпе големи болки! Во еден момент веќе не ја гледал целта на толку мачење, бидејќи поминале речиси три месеци откако е на рехабилитација, а нема никаков напредок! Физичкото закрепнување зависело од психичкото, а тој веќе немал сила да се бори. Се откажа, мислеше дека ништо повеќе не може да се направи, дека го даде својот максимум.

Еден ден, д-р Анџелина, ортопед кој работи на другиот крај од центарот, се појавува во неговата соба со радио во раката. Таа му кажа на Лазар дека дошла кај него да играат оро, знаејќи колку го сака фолклорот. Ништо не му беше јасно. Тој е свесен дека нема напредок во неговото закрепнување. Беше целосно зачуден кога докторот ги кажа тие зборови. Но, таа не обрна внимание, го вклучи радиото. Сите во собата само си разменуваа погледи и не знаеја што се случува. Д-р Ангелина почна да го испрашува за различни чекори во фолклорот. Лазар несвесно почнал да и објаснува како да игра. Го натера да се разбуди од негативните мисли со сите негови прашања! И не само тој, туку сите присутни во собата. Успеа дури и да разбуди кај него таква желба за игра, што тој стана со сета тежина на ногата, која речиси и немаше никаква функција, да и покаже чекор со помош на патерици! Секако, не можеше да се помрдне од местото, но тоа беше доволно за неговиот нов почеток!Докторката му дала сила да ја продолжи борбата. Дури и да не беше таа во таков клучен момент, Лазар мисли дека никогаш не би можел да се опорави. Таа вечер после долго време заспа со насмевка на лицето и надеж дека можеби повторно ќе заигра!

Следниот ден бил целосно подготвен за нова терапија. Докторот извлече повеќе од максимумот од него. После три дена го однела на базен да вежба, иако биофизички не е подготвен за тоа, само уште повеќе да го мотивира. Напорно вежбаше во следните три месеци, игнорирајќи ја сета болка. Сè што можеше да помисли беше сцената со докторот и радиото. Расте желбата да се вратиме на фолклорот и на сите работи што го исполнуваат. Му дала ветер во грб кога во него преовладуваа негативни и грди мисли. По следните три месеци тој и неговиот доктор играле „Бела Рада“ низ соба! Иако не беше ни блиску до тој чекор, успеа малку да ја искористи ногата, успеа да се движи! Советите на Анџелина му значеа многу додека беше во центарот за рехабилитација, а и за време на закрепнувањето дома.

По шест месеци поминати во Младеновац, дојде време да си оди дома. Иако неговите родители доаѓаа да го земат секој викенд, бидејќи тоа време го минуваше со семејството, Лазар решава сам да се врати од центарот за рехабилитација со автобус! Никој не можеше да верува дека навистина ќе го направи тоа, сите мислеа дека се шегува. Бидејќи и покрај тоа што имаше промена во неговото закрепнување, тој сепак не можеше целосно да се потпре ни на ногата!Но, тој беше решен да го направи тоа.

Ги спакувал работите, ги завршил сите документи и тргнал на пат. Со торба во рака, со помош на патерици, некако успеал да се качи во автобусот за Белград. Луѓето го гледаа со сочувство, што најмногу го изнервира. но не дозволи тоа да го вознемири! Сакаше да истрае во својата цел! Меѓутоа, кога дошло време да излезе од автобусот, не можел. Кога почнал да се спушта, не можел да се потпре на ногата и за малку ќе паднел! Некои момци му пришле на помош и го извадиле. Некако ја помина првата пречка, следен беше автобусот за Обреновац. Додека ја минуваше улицата, сите трчаа да му помогнат, да го пренесат. Иако е благодарен за помошта, сакал да истрае во се, да си докаже дека може! Во автобусот за Обреновац имаше многу познати луѓе, сите го прашуваа што се случило и како,не можеа да поверуваат што преживеа. Кога излегол од автобус на станицата во Мислоѓин, со помош на другарите решил пешки да оди до својата куќа! Речиси сите застанаа да го пренесат, но не сакаше ничија помош. Знаеше дека неговиот понатамошен начин на живот зависи само од него и од неговата работа. Кога стигнал до својата порта, неговите родители, а особено неговата баба, не можеле да поверуваат што направил! И денес кога се сеќава на тој ден не му е јасно како ја издржал страшната болка што ја чувствувал додека ја движел ногата.

Има ново поглавје, како да се снајдете дома и како да продолжите да закрепнувате. Пред несреќата многу работи зависеа од него, а сега не можеше да направи речиси ништо. Почна да размислува за продажба на животни, земја и започна поинаков начин на живот. Меѓутоа, нешто не му давало мир, не можел така лесно да се откаже од нешто што го прави среќен и задоволен.

Едно утро, на враќање дома, Лазар лежеше во својата соба. Неговиот поглед застана на патериците покрај креветот. За својот живот почнал да размислува пред несреќата. Во него имаше голема желба да оди да ги нахрани стоката, иако беше претежно зима, снегот беше доста тежок. Вежбаше, одеше на прегледи, но неговата нога сè уште не беше доволно тренирана , едвај можеше да се потпре на тоа и користеше многу малку. Тоа утро никој и ништо не можеше да го спречи! Одеднаш доби голема сила да се бори за она што го сака.

Се сетил на сите совети кои му ги дала д-р Анџелина, како да користи здрава нога, како да оди со патерици и како да се прилагоди на повредената нога. Почна да ја префрла тежината на повредената нога. Болката беше неподнослива! Но, доволно му беше повеќе да зависи од некој друг и постојано да очекува помош од некого. Качувањето на малата скала за сено беше невозможна мисија, која беше решен да ја надмине! За прв пат му требаа повеќе од петнаесет минути да се искачи на три скалила! Но, со секој изминат ден се помалку. Пробуваше различни начини на одење со патерици. Ногата му стануваше посилна, тој стануваше се поподвижен. Како што неговата нога стануваше посилна, така и психички се зацврстуваше. Сега, за прв пат, со голема сигурност, можеше да замисли да оди како порано, без никакви помагала!

По речиси два и пол месеци од доаѓањето од Младеновац, тој решава да се обиде да се движи само со помош на една патерица. Со денови одеше по ходникот во куќата, за да може да ја координира прошетката со една патерица. Тоа беше огромен успех за него!Во тие моменти се бореше со себеси! Сè одеше подобро за него. Во тој период сакал долго да ги набљудува своите животни и да разговара со нив. Тие му беа посебен вид поддршка, покрај семејството и пријателите.

За прв пат отишол сам кај другар после 10 месеци од несреќата. Зимата полека минуваше, тој се повеќе напредуваше. Снегот се стопи и времето се подобри. Лазар се осмели сам да оди кај другарот Слоба на кафе, за прв пат, по повеќе од десет месеци од моментот на несреќата! Слоба не сакал да му го дозволи тоа, бидејќи се плашел да не падне, го наговорил да дојде со автомобил да го земе. Но, Лазар не сакаше ни да го слушне тоа, реши првпат да застане на нозе без патерици, после толку долг период и никој не можеше да го спречи во тоа! Се чувствуваше како мало дете. Беше целосно нестабилен на нозе, но пресреќен што успеа да застане на нив! Откако издржа неколку секунди на нозе, без никакви помагала, повторно седна на креветот. Не можеше да поверува што се случило, дека стои на двете нозе!Во него избувна вулкан од емоции, сеќавајќи се на она што успеал да преживее и да го надмине! Неговото станување од кревет и одење до вратата од собата траеше повеќе од половина час. Телефонот му ѕвонеше на секои пет минути, Слоба постојано му се јавуваше. Иако нивните куќи се оддалечени само неколку десетици метри, на Лазар му требаа повеќе од четириесет минути да стигне до својот пријател! Повторно научи да оди. Секој чекор му беше драгоцен. Соседите излегоа да го бодрат. Немаше посреќна личност од него во тој момент! Се снајде! После толку болки, маки и вежбање, успеа! Ногата стануваше се посилна и посилна, а Лазар стануваше се посигурен во неговото целосно закрепнување.

Само по речиси три години од несреќата, тој успеа да се клекне и да трча. Но, најважно е што не се откажа! Во клучните моменти ја црпеше од себе последната количина на сила, волја и надеж која не му дозволи да се откаже. Доколку се предаде во секој момент, ќе остане инвалид до крајот на животот! Затоа никогаш не смееме да се откажеме, колку и да ни е тешко, бидејќи можеби овој следен обид ќе не доведе до посакуваната цел и резултат.

Сега тој е целосно посветен на изградбата на своето етно домаќинство . Различни работи, луѓе и настани му покажаа дека тоа навистина треба да биде неговиот животен повик. Тоа е нешто што отсекогаш го привлекувало. Тој е опкружен со луѓе кои го прават токму тоа со неверојатна брзина. Ги запознал на разни настани, изложби, на Интернет, на прослави, насекаде. Речиси секој ден добиваше нов етнолошки предмет. Според последниот попис, тој има 3.012 предмети во неговата колекција. Покрај тоа, Лазар има колекции на костими од различни делови. Има комплетно домаќинство на селски живот во Шумадија од средината на 18 век до електрификацијата.Сето ова, се разбира, може да се види. Тој планира да го прошири, а моментално во изградба се соби за ноќевање и автентични градби како млекарници, скулптори и продавници. Исто така, напролет ќе се прави фурна за леб од кал и чад. Наскоро ќе имате можност да избегате од огромната градска гужва, брзото темпо на живот и да се опуштите во етно домаќинството на Лазина „Мирис на босилек“!

Неговата сестра е неговата најголема поддршка во се. Без неа, нејзината поддршка, тој мисли дека никогаш не би можел да ги преброди сите тешки моменти, а „Мирисот на Василиј“ не би ни постоел. Милица е професионална ракометарка, живее и работи во Италија, па се гледаат еднаш до двапати годишно. Но, тоа никако не влијаеше на нивната врска.

Тој е благодарен на Бога за неговото закрепнување и на сите негови драги луѓе за нивната огромна поддршка во кризните моменти, кога мислеше да се откаже, што не можеше да продолжи понатаму. Сега сака што побрзо да го изгради своето етно домаќинство, како што си замислил.

Важна порака од Лазар за читателите Сите треба да ја заборавиме реченицата: „Нема да ми се случи!“. Да бидеме спремни за се што ќе ни постави животот. Ако се откажеме, без борба, сигурни сме во загуба. Ако, сепак, решиме да собереме физичка и ментална сила и да се бориме, големи се шансите да победиме! Затоа што, треба да се трудиме да бидеме најдобрата верзија од себе. Што и да се случи утре, треба храбро да се соочите со тоа, никогаш да не бегате. Животот е скапоцен. А благородни, добри, храбри, хумани и паметни луѓе нека ни бидат пример во се. Така се ќе биде полесно – заклучува овој храбар млад човек.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *