May 17, 2024

Како да забележите дека сте „на работ“ и што да правите во тој случај, слушнете го советот на д-р Радмановиќ

Согорувањето е збор кој се почесто се споменува во општеството и медиумите. Денешниот човек се повеќе е изгорен на преголеми обврски, натрупани работни места, оптоварен со родителство или некоја трета работа.

На психата негативно се одразува и вести со кои сме „боmбардирани“ речиси секој ден.
Д-р Бранимир Радмановиќ , доцент на Медицинскиот факултет во Крагуевац и раководител на Одделот за психотични нарушувања на Клиниката за психијатрија на Клиничкиот центар Крагуевац, ги објаснува првите симптоми дека менталното здравје е нарушено и лицето треба да побара лекарска помош:

Кога однесувањето на човекот ќе почне значително да отстапува од нормалното однесување, кога ќе забележиме сомнеж, невообичаена импулсивност, некои работи во говорот, однесувањето, односот кон колегите на работа, кон неговите обврски кои не се вообичаени… Тогаш треба да размислиме дека нешто што не се случува психијатриски и побарајте помош“, објасни д-р Бранимир Радмановиќ во емисијата ЈУТРО на ТВ Прва.

Докторот посочува и дека поддршката од семејството е исклучително важна во лекувањето на менталното здравје и дека ни недостасува силно стабилно семејство во општеството. За луѓето со ментални нарушувања, поддршката и разбирањето на околината е исклучително важно.

„ Семејството може да ја пружи првата поддршка. Личноста што оди со семејството на лекар или психијатар, има многу подобр шанси отколку кога се обраќа сам“, рече д-р Бранимир Радмановиќ.

Забелешка: Доколку почувствувате симптоми на нарушено ментално здравје, задолжително побарајте стручна помош!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *