May 17, 2024

Некои луѓе се едноставно оптимисти и имаат впечаток дека секогаш ќе стигнат на време.
Сите ние имаме неколку пријатели кои никогаш не стигнуваат никаде на време и едноставно не го гледаат тоа како проблем, иако доцнењето генерално се смета за мана и може да предизвика разни несогласувања и одложувања во односите.

Мислам дека причината за доцнењето обично не е тоа што луѓето не се грижат за туѓите чувства или намерно сакаат некого да изнервираат – вели психотерапевтот специјализиран за когнитивно-бихејвиорална терапија Сомија Заман.

Постојат многу различни фактори кои треба да се земат предвид, а истражувањата покажаа дека некои личности се помалку точни од другите.

Некои луѓе едноставно се родени како оптимисти и искрено веруваат дека можат да се справат со својот напорен распоред, што значи дека секогаш ќе доцнат на нешто – вели Заман. Затоа и ќе доцнат на следниот состанок.
„Некои луѓе имаат проблем да кажат не, плашејќи се дека може да навредат некого или да пропуштат важна прилика, така што нивните нереални планови се повеќе одраз на нивните грижи“, изјави таа за Метро.

И има уште една личност која веројатно ќе задоцни, а може да се нарече личност која ги исполнува сопствените пророштва. – Доцнењето го вткаја во личен бренд и веќе не чувствуваат потреба да се обидуваат да стигнат на време, бидејќи тоа никој не го очекува, а најмалку самите – вели психологот.

Што не прави такви? Психотерапевтот објаснува дека сите различно реагираме на внатрешните и надворешните очекувања. „Некои луѓе ги исполнуваат нивните внатрешни очекувања (сопствениот кодекс на однесување) подобро од надворешните (поставени од другите, работата, општеството итн.)“, вели таа.

Луѓето кои ставаат поголем акцент на надворешните очекувања обично се попрецизни – затоа што добро реагираат на наметнатата одговорност, додека луѓето кои ги исполнуваат нивните внатрешни очекувања имаат тенденција да доцнат почесто затоа што ги задоволуваат сопствените потреби отколку другите.

Коренот е во детството Како и за многу работи, често може да ја обвиниме имитацијата на родителите за доцнење или обратно, ако често доцнат, личноста ќе го избегне тоа во животот.

Точните луѓе често го споделуваат формативното искуство на нивните родители кои работат, водени од целосен распоред и секогаш во движење – така детето ќе биде подготвено да пристигне на време и да ја покаже својата љубов и почит – вели Кармел Мур, експерт за управување со времето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *