July 19, 2024

Ерика вели дека нејзината долговечност е поврзана и со свежата храна што ја јаде.

Ерика Ришко има 81 година, има две деца, едно внуче и титулата фитнес инфлуенсер или гуру. Таа е Германка од Лангенфелд и вели дека таа доцна го открила фитнесот, но дека сега ги инспирира постарите луѓе да вежбаат преку TikTok и Instagram.

Многу ми е чест што помладите се инспирирани од мене“, изјави таа за познатото американско шоу.
„Ако можам барем малку да го сменам стереотипот дека старите луѓе се здодевни или неактивни, тоа ме прави многу среќна“, продолжи Ерика.

Оваа домаќинка раскажала дека почнала да вежба дури кон крајот на 50-тите, бидејќи куќата и била празна бидејќи децата и се иселиле. После 20 години, Ерика вежба два пати на ден, неколку дена во неделата.

Ќерка ми го откри ТикТок затоа што некои танцови предизвици беа прикажани на германската телевизија, а апликацијата стана многу популарна за време на пандемијата.

„Одговорот беше да, што ми беше многу возбудливо бидејќи цел живот бев многу несигурна“, продолжила супербабата.
Кога станува збор за нејзиниот тренинг, Ерика сака да пробува различни работи и тоа е еден од советите што им ги дава на нејзините млади придружници.

„Постојано ги менувам вежбите, па добивам различен интензитет и/или времетраење. Важно е да ја смените рутината на вежбање за да заштедите сила и време.

Заедно со активниот живот, Ерика вели дека нејзината долговечност е поврзана и со свежата храна што ја јаде, без да брои калории, а ретко консумира алкохол. Таа престана да пуши пред 30 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *