May 13, 2024

Актерот , кој има многу филмски улоги, на пошироката јавност и е попознат по неговите неодамнешни ангажмани во ТВ серии , а нема некој што барем еднаш не ги отпеал неговите балади „Те сакам будало“ или „Прегрнати“.

Франо Ласиќ имаше само 24 години кога во 1978 година се појави на филмското небо како младиот мајстор Нико во филмот „Окупација во 26 слики“ на Лордан Зафрановиќ.

Како дебитант, тој глумеше безгрижен млад човек од старо дубровничко семејство, кој преку ноќ ја запознава темната страна на животот и луѓето. Публиката се заљуби во него и го прифати, а малкумина знаеја дека тој во тоа време веќе е машински инженер.

Во време кога не беше вообичаено, тој ја остави таа диплома на родителите за гордост, го напушти Дубровник и замина во белиот свет по некое ново знаење. За познатата Фулбрајт стипендија дознал од реплика во весникот за време на летот со авион од Загреб до Белград, а заминал да студира глума дури и во Лос Анџелес.

Како што од детството пловел по бурното море без едрилица, така пловел по неизвесните води на филмската и музичката уметност, кои и денес ги плови на свој начин. Тој го носи ореолот на дубровничкиот господар господарски, тивко и одмерено. Кој не знае што точно значи тоа, еве го објаснувањето на познатиот сограѓанин на Фран, Иво Војновиќ, еден од најголемите драматурзи на хрватската литература: „Кој е мајстор, тој е мајстор.

Тој сега објави фотографија која загрижи многумина. Носи стара и искината облека, волнена капа и долга брада што го прави уште понепрепознатлив. Иако со фотографиите не постави никаков статус, неговите следбеници по првичниот шок сепак сфатија дека Ласиќ очигледно се подготвува за нова улога. Меѓу коментарите имаше и некои кои не разбраа што се случува, а ова е еден таков пример:

– Што направи од себе човече?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *