February 24, 2024

Ладните раце и нозе се многу повеќе од слаба циркулација | ЕВЕ КАКОВ ЗНАК ВИ ИСПРАЌА ТЕЛОТО
И стресот може да предизвика ладни раце и нозе. Тој го засилува адреналинот, кои за возврат ги стеснува крвните садови и ја ослабнува циркулацијата, па рацете и нозете се ладни.

Ако често имате ладни раце и нозе, а веќе се навикнавте на тоа, можеби е време да се запрашате дали зад ова постои нешто друго.
Имено, студените прстите на рацете се прилично честа појава, особено кај жените и не мора да значи ништо значајно. Но, ова може да биде знак на посериозни здравствени проблеми.

Анемија
Од студените прсти на рацете и нозете често фаќа замор, главоболка и исцрпеност – во случај да имате вакви симптоми, време е да се провери крвната слика затоа што може ви недостасува железо.
Железото е главната компонента на хемоглобинот, молекула која го пренесуваат кислородот во крвта и му дава црвена боја. Ладните екстремитети, според тоа, можат да бидат знак на анемија, односно слабокрвност.

Дијабетес
Сем што често ви се ладни рацете, понекогаш и во дланките и стопалата чувствувате трнење – тоа можат да бидат првите знаци на дијабетес. Последиците можат да влијаат на крвната слика, но и на нервниот систем.
Покрај овие симптоми почесто може да ви се случиат да бидете жедни, гладни и да имате добар апетит, но се дебелеете ниту пак губите тежина. Ако е така, проверете го нивото на шеќерот во крвта.

Тироидна жлезда
Забавната работа на тироидната жлезда доведува до успорување на метаболизмот, а често е придружена со ладни раце и нозе. Заморот, мрзеливоста, честата поспаност, забавеното движењеа и тешкото поднесување на високите температури се очигледни знаци на ова нарушување.

Стрес
И стресот може да причинител на ладните раце и нозе. Тој го засилува адреналинот кој за возврат ги стеснува крвните садови и ја слаби циркулацијата, па рацете и нозете се ладни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *