June 19, 2024

Секому во животот му се случувало грда работа. Помалку или повеќе, сите страдавме затоа што ситуацијата не се развиваше како што очекувавме или сакавме, сите изгубивме нешто или некој …
Но, што и да ви се случило во животот, единствениот начин да преживеете, да продолжите понатаму и да одите кон среќата е да бидете позитивни, благодарни за сите убави работи што ви се случиле.

Во тоа ќе ви помогнат 8 лекции од писателот Марк Херноф кои треба да си ги кажете кога сè ќе ви тргне надолу:
Болката е дел од созревањето Понекогаш животот ни затвора некои врати, затоа што е време да продолжиме понатаму. Тоа е добро, бидејќи често не сакаме да го промениме ни лошото, додека околностите не не принудат. Кога ќе дојдат тешки времиња, потсетете се дека секоја болка доаѓа со цел. Тргни се од она што те повредило, но никогаш не заборавај што те научила таа болка. Секој голем успех бара тешка, но вредна борба. За добрите работи е потребно време, затоа бидете трпеливи . Запомнете дека постојат два вида болка – една што ве повредува и онаа што ве менува.

Ништо не е вечно Врне, но мора да престане. Секој пат кога ќе се повредите, раната мора да зарасне. После темница секогаш доаѓа светлината. Немојте да мислите дека ноќта може да трае вечно, бидејќи ништо не трае вечно, ниту среќата ниту тагата. Само затоа што вашата состојба е лоша во моментот, не значи дека не треба да се смеете. Секој момент може да биде нов почеток и нов крај, во секој момент добивате нова шанса. Треба само да го земете и да го користите.

Грижата и кукањето не можат ништо да сменат. Оние кои најмногу се жалат, најмалку постигнуваат. Секогаш е подобро да се обидеш да направиш нешто добро и да не успееш, отколку да не пробаш ништо. Не е готово ако не успеете, готово е кога не правите ништо и само се жалите! Преземете иницијатива!

Лузните се симбол на вашата сила. Никогаш не се срамете од лузните што ви ги остави животот. Лузната значи дека болката поминала и раната е затворена. Лузна е победничка тетоважа со која треба да се гордеете. Не смееш да бидеш заложник на твоите лузни. Не можете да ги избришете од минатото, но можете да го промените начинот на кој ги гледате. Гледајте на вашите лузни како знаци на вашата сила. Персискиот филозоф Џалалудин Руми одамна рекол: „Рана е место низ кое светлината влегува во тебе“.

И најмалата борба е чекор напред. Суштината на трпението не е во чекањето, туку во способноста да се истрае додека одите кон вашата цел, бидејќи знаете колку вреди. Затоа, ако сакате да започнете нешто, направете го тоа и бидете трпеливи и упорни. Во спротивно, не вреди да се започне. Иако ова може да значи привремено губење на стабилноста и удобноста, на крајот ќе се врати повеќекратно . И нема поубаво чувство од тоа. Нема поубаво чувство од тоа кога знаеш што значи да се биде жив.

Негативноста на другите луѓе не е ваш проблем. Бидете позитивни дури и кога сте опкружени со негативност. Смејте се кога другите се обидуваат да ве одвлечат до дното. Постои лесен начин да успеете, задржете го вашиот ентузијазам и останете фокусирани на вашите цели – кога ве третираат лошо, останете тоа што сте. Не дозволувајте туѓата горчина да ве промени. Не земајте ништо лично, дури и кога ви се чини лично. Луѓето ретко прават нешто за вас, тие обично прават сè само за себе.

Она што е предодредено на крајот ќе се случи. Вистинската сила се гледа кога имате причина најмногу да плачете и имате многу за жалење, но наместо тоа избирате насмевка и го цените она што ви го дал животот. Зад секоја борба се крие благослов, но за да го видите треба да ги отворите срцето и умот. Ништо не може да се случи со сила. А тоа што е предодредено секако ќе се случи и не можете да избегате од тоа, дури и ако силно сакате и се обидувате.

Најдоброто нешто што можете да го направите – продолжете понатаму. Не плашете се да станете по поразот. не плашете се да се обидете повторно, сакајте, живејте. Не смеете да дозволите тешка лекција да ви го скамени срцето. Најдобрите животни лекции се изучуваат од најлошите ситуации и најголемите грешки.

Ќе има моменти кога сè што можело да тргне наопаку навистина тргнало наопаку, а вие не можете да се извлечете. Да, животот е тежок, но вие сте уште потежок! Секој ден треба да најдеш сила да се смееш, храброст да бидеш поинаков. Најдете во вашето срце начин да ги насмеете другите. Не се нервирајте за работи што не можат да се променат. Живејте едноставно и великодушно. Зборувај искрено. Работете напорно. Дури и ако се чувствувате лишено од нешто, продолжете. Продолжете да растете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *