June 25, 2024

Иако купувањето белило е вообичаено средство за перење алишта, тоа не е единственото. Ви откриваме кои се природните замени за белилото за перење.

Купениот белило содржи голем број хемикалии кои воопшто не се „еколошки“ и генерално не се безбедни за употреба. Колку повеќе користиме белило, толку повеќе штетиме на нашата животна средина и здравје.

Оцет
Оцетот е течност направена од вода и оцетна киселина. Бактеријата на оцетна киселина која се наоѓа во оцетот е одговорна за ферментација на етанол чиј производ е оцетна киселина. Оцетот главно се користи во готвењето, но може да се користи за чистење и перење алишта.
Оцетната киселина ги раствора остатоците од детергент и сапун без да ја оштети ткаенината, ја освежува сивата боја и ја менува бојата на облеката.

За да ги отстраните дамките, треба да додадете шолја дестилиран оцет во голема чинија исполнета со вода. Ставете го садот на шпорет и оставете да зоврие, а подоцна додадете ја гардеробата кога водата малку ќе се олади. Оставете ги алиштата во таа вода преку ноќ, а утре измијте ги во машина за перење како и обично.
Оцетот, сода бикарбоната и водород пероксидот имаат долга традиција на употреба во перење, не содржат штетни хемикалии и се многу ефикасни.

Сода
Сода бикарбона е малку алкална и затоа е добар детергент за перење. Лесно ги раствора маснотиите и нечистотијата во вода. Освен што ги уништува дамките, ги отстранува и непријатните мириси од облеката.
Едноставно додадете половина чаша сода бикарбона во вашиот детергент кога перете алишта и миете како и обично. За облеката на вашите деца која е извалкана со восочни бои, растворете сода бикарбона во топла вода и ставете ја облеката малку да кисна во таа вода.

Хидроген пероксид
Водород пероксид е безбојна течност како водата, со слаби компоненти кои помагаат во создавањето на слободните радикали, што го прави многу моќен реактивен и оксидирачки агенс. Во машината за перење ставете шолја водород пероксид измешан со вода, а потоа ставете ги алиштата и измијте ги како и обично.
Пред да користите водород пероксид, тестирајте го на парче ткаенина за да видите како ќе реагира и нема да ја оштети ткаенината.
За тврдоглави дамки, истурете шолја оцет и половина чаша водород пероксид директно на алиштата во машината. Нивната реакција создава меурчиња кои успешно ќе ги отстранат дамките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *