May 17, 2024

Имено, никогаш не е полошо да потсетите што да правите во случај на земјотрес, каде и да сте додека се случува.
Вважно секој да биде смирен и трезен и да не паничи.

Внимавајте дека некои земјотреси се само почетни земјотреси и дека наскоро може да следи следен, посилен земјотрес – пишуваат во предупредувањето и наведуваат дека луѓето не треба да бегаат од зградите додека трае земјотресот бидејќи истражувањата покажале дека така повеќето повреди се случиле!!

Еве што да направите ако ве погоди земјотрес дома, надвор или во автомобил: Ако сте во куќата. Најдете засолниште на безбедни места во куќата, како што се каси на вратите, носечки ѕидови, место под маса, цврст мебел и останете таму додека трае земјотресот – Останете подалеку од стакло, прозорци, надворешни ѕидови и врати и се што може да падне, како лустер или полица

Ако сте во кревет, слезете до креветот и заштитете ја главата – Останете во куќата додека не престане земјотресот и не е безбедно да излезете (истражувањето покажа дека повеќето повреди се случуваат кога луѓето се обидуваат да излезат од згради за време на земјотрес)

Од приземје или од кат можете да излезете на отворено, но внимавајте да бидете на безбедно растојание од зградите
Се додека трае земјотресот избегнувајте скали и лифтови – Не користете лифт – Не излегувајте на тераса или балкон

Не чувајте полици над креветот. Ако сте во близина или внатре во висока зграда, држете се подалеку од стакло и надворешни ѕидови

Доколку сте во јавна зграда (училиште, компанија, трговски центар, рекреативен центар или продавници), останете смирени и избегнувајте паника. Останете подалеку од толпата луѓе кои во паника се движат кон излезите

Веднаш исклучете ги сите извори на струја, гас и вода. Доколку сте користеле каков било извор на топлина, исклучете го кога земјотресот ќе се смири
Доколку дојде до пожар, обидете се да го изгаснете и известете ја локалната противпожарна и спасувачка единица

Ако сте на отворено. Држете се подалеку од улично осветлување, електрични кабли и згради – Ако сте на улица, внимавајте на предмети што може да паднат врз вас, како што се оџаци, ќерамиди, скршено прозорско стакло итн. – Заштитете ја главата со раце или торба

Ако сте во возило во движење. Застанете доколку безбедноста во сообраќајот дозволува. Избегнувајте запирање во близина на згради, дрвја, надвозници или електрични кабли

Продолжете со претпазливост кога земјотресот ќе престане. Избегнувајте патишта, мостови или рампи кои можат да бидат оштетени во земјотрес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *