June 25, 2024

За животот на Јосип Броз Тито се знае многу , но никогаш доволно, бидејќи маршалот имал два животи: јавен и таен . Она што најмногу го интригира е неговата приватност за која се пишува и денес, а дека успеал да ги сокрие најважните моменти од неговиот живот, укажува и неговиот таен брак со Јованка Броз .

На прсти можат да се избројат оние што знаеле дека на 15 април 1952 година е склучен брак меѓу Тито и Јованка , недалеку од Илок. Според мештаните на Илок, венчавката била тајна и била одржана во Титовата вила на Пајзош (Дунавка), која се наоѓа меѓу Шаренград, Бапска и Илок.

Потоа, официјално е заведено во матичната служба во Шаренград (мало село во Хрватска). Илочани велат дека сите знаат за таа свадба и дека тоа за нив не е нова информација. Не знаат колку гости имало на свадбата, но веруваат дека на неа имало само мал круг луѓе .

Вилата на Пајзош всушност била воено стопанство, а пред тоа земјата на грофот Елц. Станува збор за имот од околу сто хектари, на кој има лозја, шуми и неколку ловни домови, разни објекти, вила, винарска продавница и ловиште.

Таму бил изграден и хелиодром, па Тито често знаел да дојде таму со хеликоптер. Илочани велат дека сакал да лови во тоа ловиште кое било оградено, а тој дивеч бил за таа цел.

Знаевме дека венчавката е таму, но не се сеќаваме на неа. Меѓутоа, подоцна почнавме да работиме таму. Ја завршивме нашата работа и никогаш никого не прашавме за тоа. Знам само дека никаде во куќата не беа ставени фотографии кои би нè потсетувале на таа свадба – изјавила Росалија Џалто, која била чистачка во Дунавка со сопругот Мија.

Вилата на Тито била под силно обезбедување секогаш кога ја посетувал претседателот на Југославија, а Џалто вели дека во подрумот имало соба со повеќе од 2.000 шишиња вино и буриња ракија. Таа вели дека парот се однесувал многу добро со нив. Немаа често можност да разговараат, но Тито секогаш кога ќе ги видеше се поздравуваше, прашуваше како се, што се прави и слично. Се сеќава и дека често се шегувале и се смееле.

Интересно е што странските новинари дознаа за свадбата на векот од поканата за висок гостин од Велика Британија во Белград.

Веста за свадбата на Тито со Јованка беше примена во светот како првокласна сензација . Речиси и да немаше весник во Европа или Америка што не обрна големо внимание на овој настан на насловната страница.

Ројтерс вака го опиша првото заедничко појавување на Тито и Јованка: На приемот организиран во делот на британската министерка за надворешни работи Идна во Белата палата, маршалот Тито беше облечен во бела униформа со златни обележја. Неговата сопруга , убава исончана бринета, носеше бордо сатенски фустан. Маршалот и неговата сопруга примија гости во фоајето на Палатата, поранешната резиденција на принцот Павле. Излегувајќи пред непознати лица за прв пат, г-ѓа Броз носеше златно ланче околу вратот, додека на фустанот имаше брош со дијаманти. Црна коса го опкружуваше нејзиното лице и беше исчешлана во форма на пунџа – објави Ројтерс.

Југословенската управа за информации денеска ја стави на располагање првата слика на г-ѓа Јованка Броз, сопругата на маршалот Тито. Како што можете да видите на снимката, таа е црномуреста жена, убава и градена . На една фотографија се гледа како тој шета покрај езерото со маршалот и неговиот деветгодишен син од неговата поранешна сопруга Александар. Г-ѓа Броз е приближно иста висина како и маршалот, кој е висок помалку од пет и шест инчи, објави Ројтерс еден ден претходно, на 18 септември 1952 година.

Вилијам Гејлмор, новинар во New York Daily Compass, ги употреби овие зборови за да го опише бракот на Јованка со Тито: Веста дека маршалот Тито на 60-годишна возраст ја зел 28-годишната невеста Јованка Будисављевиќ , можеби за многумина е изненадувачка. Бидејќи ги запознав и разговарав долго време, воопшто не бев изненаден.

Јосип Броз Тито, без разлика на улогата што ја игра на меѓународната сцена и неговиот драматичен подем на власт, е еден од највпечатливите луѓе што некогаш сум ги сретнал. Можам целосно да разберам дека една млада жена, 32 години помлада од него, открива дека тој е многу атрактивен пример за владејачка мажественост наспроти неговите 60-ти. Дури и неговите непријатели признаваат дека тој е човек со магнетна сила, со благи и пророчки очи и со широки раменици под русата коса. Лесно се смее и има мека кадифена насмевка. Тито е личност која може да ги инспирира мажите и да привлече жени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *