June 21, 2024

Наместо да се разбудите посвежи по тие десет минути, ќе се разбудите поуморни.
Иако сме навикнати на некои работи, барем треба да се потрудиме да ги избегнуваме овие работи по будењето.

Го одложувате алармот. Докажано е дека будењето со аларм во никој случај не е здраво за нашето здравје и дека најдобро би било природно да се разбудите во време кое вам ви одговара.

Експертот за спиење Тимоти Моргенталер изјави дека повеќето експерти за спиење сметаат дека не треба да има копче за „snooze“ на телефоните и часовниците. Ако се вратите на длабок сон откако ќе го исклучите алармот, ќе влезете во циклус на спиење што нема да можете да го завршите. Наместо да се разбудите посвежи по тие десет минути, ќе се разбудите поуморни .

Останувате свиткани во кревет Не сте го стиснале „одложувањето на алармот“ и лежите будни во кревет. Искористете го тој момент за истегнување. Психологот од Харвард, Ејми Кеди, тврди дека истегнувањето во кревет е идеално за подигање на самодовербата пред почетокот на денот.

Иако не е јасно дали луѓето се чувствуваат добро затоа што се истегнуваат или се истегнуваат затоа што се среќни, Кади верува дека луѓето кои се будат во положба во која со рацете ја прават буквата „V“ се многу среќни, додека оние кои се будат во фетална положба се под стрес.

Ја проверувате вашата е-пошта. Ако спиете покрај телефонот, веројатно почнувате да гледате што се случувало во текот на ноќта веднаш по будењето. Немојте.

Џули Моргенштерн, авторка на „Никогаш не проверувај е-пошта наутро“, изјави за Хафингтон пост дека никогаш нема да закрепнеш од таков почеток на денот.
„Тие барања, неочекувани изненадувања, потсетувања и проблеми се бескрајни.

Не го средувате креветот Чарлс Дуиг, автор на Моќта на навиката, тврди дека постелнината е поврзана со зголемена продуктивност во остатокот од денот. Дуиг верува дека местењето кревет е клучна навика која може да поттикне верижни реакции кои ви помагаат да се држите до другите добри навики.

Пиете кафе Ако мислите дека не можете да функционирате без шолја кафе, размислете уште еднаш. Вашето тело произведува повеќе нивоа на хормонот на стрес кортизол помеѓу 8 и 9 часот. За повеќето луѓе, најдобро време за пиење кафе е после 9:30 часот.

Ако пиете кафе пред тоа, вашето тело ќе се прилагоди и ќе произведува помалку кортизол наутро.
Научниците тврдат дека нашата волја е ограничена кога ја консумираме во зори, а потоа ни останува помалку во текот на денот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *