February 23, 2024

Во Кина овaa амајлија, талисман, се користи со векови, а популарен е и кај нас – затоа многумина чуваат фаќач за ветар на терасата.

Некои од најпознатите предмети кои се сметаат за талисмани се фенг шуи жаби за привлекување пари, потковици, фаќачи на соништа, детелина со четири листа. Меѓутоа, едно нешто многумина го имаат во својот дом, најчесто на тераса, а не ја знаат нејзината вистинска симболика.

Станува збор за ветрофаќачот, ѕвоната кои често украсуваат станови, канцеларии, тераси, а потекнуваат од кинеската традиција. Кога ветрот дува ѕвона или дрвени стапови со епомери, тие се удираат меѓу себе и создаваат нежен и мелодичен звук.

Според фенг шуи, фаќачот на ветер е моќна амајлија за кој се верува дека го штити домот од негативна енергија. Традицијата на енергетска заштита на домот со ловецот на соништата се развила во античка Кина и останала до ден-денес.

Во филозофијата на фенг шуи за просторно планирање, се верува дека фаќачот на ветер не само што го штити домот од вибрации на негативна енергија, туку и привлекува позитивна енергија, среќа и прилив на пари. Секој пат кога ветрот ги дува камбаните, симболизира дека во вашиот дом владеат хармонија и радост.

Фаќачите на ветар се едни од најубавите украси за терасата, дури и ако не веруваме во оваа симболика. Нивниот звук може да биде релаксирачки додека го пиете првото утринско кафе или да го завршите денот читајќи книга со чаша од вашето омилено вино – носи позитивна енергија и чувство на смиреност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *