February 23, 2024

Во ексклузивно интервју, Гијом Вети (38) изјавил дека е ангажиран од богати клиенти за да ги тестира сите можни начини да упадне во нивниот имот или безбедносни кругови и на крајот да ги нападне.

Речиси сите во неговиот тим се поранешни припадници на специјалните сили со високо ниво на борбена обука и теренско искуство, кое го користат за да ги избегнат некои од најдобрите алармни системи и безбедност во светот. Тие потоа користат лажни kуршуми и „ножeвi“ или маркери за да симулираат напад врз нивните клиенти.

Гијом, кој е генерален директор на неговата компанија Голем протекшн, но учествува и во теренски мисии, рече: „Речиси целиот наш тим се поранешни специјалци. Така, нашата работа порано беше навистина да ги елиmинираме луѓето. И сега ги штитиме луѓето. Значи, ние доаѓаме од спротивната страна „Неколку луѓе прават вака тестирање за прекршување на безбедноста, но ние сме единствените во светот што навистина тестираме безбедносен тим. Никој друг не го прави тоа“, рече тој, додавајќи дека клиентите обично се угледни, бизнисмени. или богати ВИП личности од целиот свет.

„Не вработуваат затоа што се сомневаат во нивната безбедност, мислат дека постои ризик за нивните животи или животите на нивните семејства, нивниот имот, работи или дури и тајни. Поминуваме многу време проценувајќи го имотот, барајќи ги сите можни начини да влеземе. „Тоа е навистина како воена операција и секогаш морам да бидам исклучително внимателен што зборувам бидејќи не сакаме да им даваме лоши идеи на лошите луѓе“, опишува тој.

Потоа провалиме во куќата, поминуваме низ сите алармни системи или обезбедување, па стапуваме во близок контакт со клиентот за да се обидеме да го повредиме. Се разбира, ние го симулираме тој дел. Идејата е безбедносните тимови и системот да бидат тестирани. Многу клиенти немаат поим кои се тие. Луѓе кои ги штитат. Тие не го знаат нивното потекло, ниту имаат доказ колку е ефикасен нивниот тим. Тие само мислат дека се добри затоа што се чувари“, вели тој.

Гијом вели дека операциите понекогаш може да траат со недели и опишува како неговиот тим еднаш изнајмил куќа во близина на неговите клиенти и како еден од членовите на неговиот тим се вселил, претставувајќи се како самохрана мајка.

„Знаевме дека тимот за обезбедување е многу добар и бевме малку загрижени дали ќе успееме или не“, рече тој. „Имаа тим за заштита на домот, а потоа тим за извршна заштита што ги внесуваше и изнесуваше луѓето. Така, секогаш постоел тим кој ја штител куќата. Нашиот член си играше мајка со лажно бебе и секој ден поминуваше покрај куќата. На крајот, безбедносниот тим се навикна и не ја гледаше како ризик. Таа е специјалист за блиска борба и на крајот допре до клиентите на сред улица и ги нападна со голем маркер како нож“.

Гијом се сеќава на инфилтрацијата во зимските конаци на едно богато семејство во Швајцарија, кое било загрижено и за ризикот за нивното семејство и за некои тајни информации што ги чувале.

Тимот го анализираше имотот покриен со снег и сфати дека во него може да се влезе само преку покривот – а потоа се одлучи за влез кога клиентите подготвуваа вечера за некои важни гости. „Моравме да се качиме на дел од покривната конструкција, каде што службата за безбедност не не откри. Така, чекавме со термални камери и очила за ноќно гледање, сите опремени на покривот. Се симнавме на балконот, каде имаше гости и клиенти и го започнавме нападот. Во исто време го неутрализиравме целиот тим за заштита. Беше многу интензивно затоа што не сакавме да ги исплашиме гостите или да повредиме некого, туку моравме да ја контролираме службата за безбедност.

Овој договор беше многу интересен бидејќи во куќата требаше да се влези за пристап до информации и пристап до клиенти, а клиентот имаше безбедна просторија. Мислевме дека е невозможно да се влезе. Но, таа вечер тој беше на вистинското место и информациите беа во куќата. Дојдовме од балконот, што докажува дека тимот за заштита потфрлил. Влегуваме во куќата и го завршуваме пробивот со пристап до податоците на бирото во канцеларијата“, опишува тој.

Гијом вели дека секој договор што го склучуваат е внимателно планиран за да се осигури безбедноста на сите вклучени – и да се усогласат со сите закони или локални регулативи во областа на планираната мисија.
Но, тој признава дека сè уште постои елемент на опасност за неговата работа. Гијом призна дека неговите тестови биле неверојатно реални – тој дури бил сведок на закоравените чувари како панично бегаат, оставајќи ги своите клиенти зад себе.

„Понекогаш, за да ја одржиме ултра-безбедноста на сите, прво тестираме сè во полуприватна средина и користиме каскадери“, рече тој. „Значи, тие личат на мене и тебе, но знаат да прескокнат автомобил ако нешто тргне наопаку, или, да речеме, врата или маса или нешто лета, знаат како да се справат. Ние сме одлични, супер свесни за заштита на луѓето, бидејќи тоа е многу важно. Не можеме да правиме што сакаме, како да правиме филм на улица, ни треба овластување.

Сепак, секогаш постои елемент на опасност додека се тестира тим од чувари. „Треба да бидете внимателни – што ако возачот полуди и притрча кон вас? Или ако има оружје, треба да бидеме крајно внимателни никој може некој да се обиде да пуkа во сите“, заклучува тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *