July 19, 2024

Иако лекарите му предвидувале само неколку месеци од животот, тогаш исцеление доживеал искушеникот во манастирот Гојко Стојчевиќ, а подоцна и српскиот патријарх Павле.

По три години искушение во манастирот Благовештение од 1945 до 1948 година, се замонаши во црквата на овој манастир, а световното име Гојко (Стојчевиќ) го промени во Павле, по апостол Павле.

За свој духовен отец го избрал старешината на Јованскиот манастир, јеромонахот Макарије Миловановиќ. Благовештение беше еден од манастирите во кои често престојуваше за да ја зајакне својата физичка сила во бањските извори и мирот во молитвата.

Освен овој манастир, за животот на патријархот Павле од големо значење има уште едно светилиште во близина на градот Чачак, а тоа е манастирот Вујан, каде што во 1946 година бил излечен од туберкулоза.

Во тоа време тој пешачеше до богослужбата по патеки кои денес се нарекуваат Патеки на патријархот Павле или патеки на здравјето.

Иако лекарите му предвидувале само неколку месеци од животот, тогаш исцеление доживеале искушеникот Гојко Стојчевиќ, а подоцна и српскиот патријарх Павле. Во знак на благодарност, тој рачно издлабил мал дрвен крст, кој и денес се чува во манастирската ризница како светилиште.

Во ова село во Шумадија се горди што патријархот е излечен токму овде, а за да не се заборави тоа мештаните покренаа иницијатива патот низ кој поминал да се именува – патеката на патријархот Павле.

Тоа е патот на здравјето и патот на исцелувањето. Сигурен сум дека има симболична вредност. Треба да го следиме патот на патријархот Павле и како поединци и како народ. Самата прошетка овде има лековито значење и дава мир – вели мештанин.

Патеката што ги поврзува манастирот Вујан и бањата Горња Трепча е долга 4,5 километри и претставува природна оаза на падините на Вујан, а речиси доби нова сигнализација за да им го олесни патот на сите намерни патници.

„Ми рекоа дека така пешачел од манастирот до докторот во бањата Горња Трепча.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *