May 17, 2024

Драги мажи, голема е шансата да останете без девојка или жена од соништата ако премногу се смеете !

Додека насмевката се смета за клуч за пријателските односи, мажите и жените реагираат различно кога ќе видат фотографија од потенцијален партнер со отворена уста од уво до уво. Значи, ако веќе сте поставиле профил на социјална мрежа и сериозно сакате да запознаете некого, најдобриот совет за вас би бил да се воздржите од насмевка на вашите фотографии.

Многумина ќе се зачудат по кажаното, никогаш не размислувале за врската помеѓу насмевката и привлечноста на овој начин.

Според студијата на Американското психолошко здружение, невербалните знаци како што се изразите на телото и говорот играат многу конструктивна улога во обликувањето на мислењето за друга личност, и беше испитано дали мажите и жените претпочитаат навестување на срам на фотографиите од нивниот потенцијален партнер. или широка насмевка.

Утврдено е дека припадниците на спротивниот пол имаат сосема различни ставови за насмевката. Имено, студијата покажа дека мажите сексуално ги привлекуваат жени кои имаат изразена насмевка, а неутралните изрази на лицето и оние кои одразуваат горда личност се непожелни особини кај жените.

Од друга страна, жените мислат дека мажите кои не се смеат се сексуално попривлечни!
Еве зошто жените преферираат мажи кои не се смеат: Едно американско истражување потврди дека воздржаниот израз на лицето може да биде показател за одредени карактерни црти.

Научниците од Универзитетот во Британска Колумбија (Канада), исто така, рекоа дека тоа е точно. Тие собраа 1.000 волонтери со барање да се рангираат фотографии од луѓе од спротивниот пол. На избраните фотографии, мажите и жените изразија четири емоции – среќа, срам, гордост и неутралност. Резултатите изненадија многумина: жените ги оценија насмеаните мажи како помалку привлечни, додека мажите кои се однесуваа како да се горди или да се срамат од нешто беа на прво место!

Иако истражувачите не се сосема сигурни зошто некои жени сметаат дека насмеаните мажи се помалку привлечни, експертите сугерираат дека тоа може да има врска со заедничкото општествено сфаќање за родовите улоги.

Според проф. Џесика Трејси од Одделот за психологија на UBC и коавтор на студијата, она што луѓето го сметаат за привлечно или непривлечно е директно поврзано со годините на еволуција и културните норми. На пример, еволутивните теории сугерираат дека гордоста и имагинарните гестови претставуваат компетентност, статус, заштита и способност да се обезбеди за своето семејство.

Бидејќи овие карактеристики традиционално им се припишуваат на мажите кога станува збор за родовите улоги, некои жени ги привлекуваат токму такви мажи.

Сепак, важно е да се забележи дека повеќето истражувања и теории на тема привлечност се доста субјективни и не можат да се дефинираат врз основа на ограничувачката природа на родовите улоги.

Додека комуницираат во социјални услови, припадниците на двата пола може да претпочитаат луѓе со кои им е лесно да разговараат. И има ли подобар начин да се однесувате пријателски отколку да носите насмевка на лицето!? Освен тоа, привлечноста не е единственото нешто што обично го земаме предвид кога се поврзуваме со некого или започнуваме нова врска.

Но, она што е сигурно е сигурно: мажите не треба да се смеат цел ден!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *