May 17, 2024

Businessman and businesswoman meeting up on the street to go to a meeting together.

Ако сте запознале многу луѓе за кратко време на некој собир како што е свадба, можеби ќе ви биде простено што заборавивте едно или две имиња, особено ако сте испиле некоја чашка. Но, кога тоа е нешто што го правите постојано, тоа може да стане проблематично.

За некоја личност од друга страна, таа може да се чувствува како да не е достојна да биде запаметена. Тоа, се разбира, не е така, а една студија откри што навистина значи кога не можете да се сетите на нечие име.

Експертите од Универзитетот Мекјуан изјавија дека ако постојано ги заборавате имињата и не вложувате никаков напор да ги запомните, тогаш многу лесно би можеле да бидете нарцис. Луѓето кои имаат нарцисоидно растројство на личноста (НПД) обично имаат претенциозно искуство за себе.

Оние со оваа особина често се плашат да направат грешки или да бидат исмејувани од другите и често ќе им недостига емпатија, ќе бидат егоцентрични и нема да имаат многу обѕир кон другите. Експертите велат дека овие луѓе често ќе имаат проблеми да се справат со социјалните ситуации.

Д-р Миранда Џакомин рече дека нарцисоидна негрижа за другите го отежнува обработката на важни информации за нив, како што се нивните имиња.

За да ја стават оваа теорија на тест, психолозите спроведоа експерименти за да видат како реагираат нарцисите на различни средини. Ова вклучуваше задачи за меморија кои ги предизвикуваа да гледаат различни предмети и лица. Имаше голем број на теми, а истражувачите вклучија работи како скапи автомобили – за да видат дали она што обично се поврзува со успех, како што е богатството – влијае на учесниците. Тие откриле дека луѓето со висок нарцизам покажуваат постојани проблеми со меморијата ширум светот. На предавањето се соочија и со други луѓе, а потоа беа прашани за суштината на средбата.

Откриле дека, бидејќи овие луѓе поголемиот дел од времето го поминуваат размислувајќи за себе, им било тешко да апсорбираат какви било информации за оние околу нив.

„На овие луѓе можеби не им се допаѓа кога некој друг не се сеќава на нивното име, но можеби нема да можат да се стават во кожата на луѓето кои биле третирани на овој навидум презирен начин“, вели Сузан Краус Витборн, професорка по психологија. на Универзитетот во Масачусетс.

Таа објасни дека луѓето кои имаат проблем да ги поврзат лицата и имињата не се нарциси.

„Имињата можат да ви излезат од глава штом запознаете нови луѓе затоа што сте загрижени за впечатокот што го оставате кај другите. „Студијата го зајакнува добро познатиот принцип во когнитивната психологија – дека за да запомните нешто, мора да обрнете внимание на тоа на прво место.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *