July 19, 2024

Иако ова е добро за вашето дебело црево, задржувањето на гасови во дебелото црево може да ве иритира и може да предизвика хемороиди.

Иако ова е сосема нормален процес, понекогаш може да биде гласен и досаден и затоа повеќето од нас се трудат да го задржат. Сепак, тоа можеби не е толку одлична идеја.

Еве зошто не треба да ги чувате гасовите за себе:

Вашето тело може повторно да го апсорбира. Кога задржувате гасови, телото останува со неколку опции, а едната е повторно да ги апсорбира. Гасот се враќа низ циркулацијата и излегува преку вашиот здив.

Може да предизвика болка. Кога ги затегнувате мускулите за да избегнете испуштање на гас , тоа создава притисок во вашето тело и може да доведе до болка . Ако се прави редовно, може да предизвика и оток во вашиот дигестивен тракт.

Влијае на здравјето на вашето дебело црево. Издувните гасови го елиминираат притисокот во вашето тело. Иако ова е добро за вашето дебело црево, задржувањето на гасови во дебелото црево може да ве иритира и може да предизвика хемороиди.

Постојано ќе се чувствувате подуени. Задржувањето на гасовите предизвикува надуеност во вашето тело, што исто така влијае на вашето варење и може да предизвика голема болка во стомакот. Многумина ја опишуваат оваа болка како воздушна топка која стои во стомакот, што ја зголемува болката во стомакот при движење.

Може да укаже на поголем проблем. Иако емисиите на гас се сосема нормални и здрави, неговата шема и мирис всушност може да укажуваат на потенцијални здравствени проблеми, како што се нетолеранција на храна и дигестивни проблеми. Гасовите со екстремно непријатен мирис исто така може да укажуваат на висока содржина на сулфур во вашата исхрана.

Трикови за избегнување гласни гасови и мириси

Избегнувајте да пиете газирани пијалоци бидејќи тие произведуваат повеќе гасови во вашето тело.
Јадете помали порции и полека џвакајте. Кога брзо голтате храна, заробувате големи количини гас во вашето тело.
Редовно јадете храна како банани, компири, житарки и пченица за да спречите лош мирис на гасовите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *