July 18, 2024

Луѓето кои редовно јаделе млечни производи имале значително поголем ризик од рак на црниот дроб и дојката.
Основната храна за појадок може да го зголеми ризикот од три смртоносни ракови, покажа големо истражување. Се стравува дека млечните производи, вклучително и млекото, јогуртот и сирењето, се предизвикувачи на болеста, пишува The Sun.

Истражувачите, вклучувајќи го и Универзитетот во Оксфорд, проучувале половина милион луѓе во Кина. Секој петти учесник во студијата изјавил дека јаде млечни производи најмалку еднаш неделно, додека 70 отсто рекле дека никогаш не ги консумирале.
Во периодот од 11 години, 30.000 испитаници на возраст од 30 до 79 години заболеле од рак. Луѓето кои редовно јаделе млечни производи имале значително поголем ризик од рак на црниот дроб и дојката, кои се меѓу најчестите видови на рак во Кина и ширум светот.

За секои 50 грама дневен внес (приближно две лажици јогурт или две парчиња сирење), ризикот се зголемува за 12 и 17 проценти, соодветно, според наодите објавени во BMC Medicine.
„Потребни се повеќе студии“
Исто така, докажано е дека оние кои консумираат млечни производи имаат поголеми шанси за лимфом, но не во толку значителна мера.
Студијата разгледа голем број други фактори кои можат да влијаат на ризикот од рак, вклучувајќи возраст, пол, семејна историја и тежина.

„Ова беше прва голема студија која ја истражуваше врската помеѓу млечните производи и ризикот од рак кај кинеската популација. Потребни се дополнителни студии за да се потврдат овие наоди, да се утврди дали овие врски се причински и да се истражат потенцијалните основни механизми кои се вклучени“, рече таа. авторката на студија од Оксфорд, д-р Марија Какура.
Истражувачите појаснија дека консумирањето многу млечни производи може да го зголеми нивото на факторот на раст сличен на инсулин-I (IGF-I), кој го стимулира растот на клетките. Претходните студии покажаа дека е вклучен во развојот на неколку видови на рак.
Студијата не дава силни докази?

Женските полови хормони во кравјото млеко може да се виновни за зголемениот ризик од рак на дојка, додека заситените и транс масни киселини може да бидат неповолни за црниот дроб.
„Според мое мислење, оваа студија сама по себе не дава силни докази дека намалувањето на внесот на млечни производи би го намалило ризикот од рак“, предупреди диететичарот др. Дуан Мелор од Универзитетот Астон.
Не е јасно дали резултатите од студијата се применливи за западната популација.
„Важно е да се знае дека млечните производи се извори на протеини, витамини и минерали. Не би било паметно да се намали потрошувачката на млечни производи само врз основа на резултатите од тековната студија или без да се обезбеди соодветен внес на протеини, витамини и минерали од други извори.“ Професорот Хуаидонг Ду.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *