June 23, 2024

Љубивоје Ршумовиќ е српски писател и поет, истакнат писател за деца, автор на култните детски емисии „Фазони и пред“, „Двоглед“, „Илјада зошто“ и други. Напишал над 90 книги, претежно за деца, и е еден од основачите и првиот претседател на Комитетот за заштита на правата на детето на Србија, организиран од Пријателите на децата од Србија.

Рецепт на Љубивоје Ршумовиќ за висок шеќер и холестерол

Омилениот писател за деца е Љубивоје Ршумовиќ не само што е талентиран за убав збор, туку и многу добро ја познава моќта на лековитите билки.

-Дедо ми бил билкар, мајка ми му го земала занаетот, а јас малку се пронајдов и во тоа – вели скромно.

-Од комфријата што ми расте на плацот правам мелеми за рани. Знам и дека чајот од кора од дива круша е одличен против висок шеќер и холестерол.Го подготви татко ми Михаило, неговиот татко, а денес и јас.

Вујко Љуба Ршум на „Инстаграм“ сподели со своите придружници како изгледа процесот на правење чај, а сè најмногу прави на терасата од својата куќа во родниот Љубиш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *