May 17, 2024

Уште во далечниот десетти век, Кинезите знаеле за придобивките од праските за човековото здравје и не случајно се верува дека праските го продолжуваат човечкиот живот.

Во денешно време со развојот на науката е веќе докажано дека овие плодови имаат благотворно влијание врз човечкиот организам. Праските го продолжуваат човечкиот живот – тоа е верување на Кинезите.
Праските содржат многу витамини и минерали, но содржината на калиум е причината Кинезите да веруваат во чудесната сила.
Недостатокот на калиум во нашето тело може да доведе до многу сериозни проблеми како стрес, напнатост, слабост во телото.

Недостатокот на калиум се одразува на кожата, меморијата слабее, но најважните проблеми кои се јавуваат во отсуство на калиум се поврзани со функционирањето на срцето.
Ако земате лекови за намалување на крвниот притисок, тоа доведува до ограничување на калиум во организмот и до сериозни здравствени проблеми. Калиумот во праските помага за регулирање на крвниот притисок. Преку нив се обезбедуваат 332 мг калиум. Праските содржат големо количество витамини – во една голема праска има 1.4 мг ниацин или 14% од дневната вредност на витамин Б3.

Ниацинот игра улога во енергетскиот метаболизам на телото. Праските се со висока содржина на витамин Ц – 11,6 мг или 19% од дневната доза. Витаминот Ц е важен антиоксидант и хранливи елементи, кој придонесе за подобрување на имунолошкиот систем, но не и за одржување на здрави зглобови.

Праските се корисни за кожата, бидејќи содржат витамин Ц – Витаминот Ц се смета за важен витамин на кожата, а исто така тој е и анти-оксидант кои помага при лекувањето на ракот на кожата, помага во борбата со белите крвни клетки. Витаминот Ц треба да се зема редовно, ако сакаме да имаме здрава кожа. Праските можат да придонесат за лечење на многу болести и особено за лекување и превенција на ракот и проблемите поврзани со функционирањето на срцето. Праските содржат ликопен и лутеин, кои помагаат за зголемување на видот.

Праските го подобруваат видот – во праски се состојат изомери на каротинот, кој се содржат во темно зелените и темножолтите зеленчуци и овошје. Во организмот се претвора во витамин А. Овој бета-каротин помага за одржување на функциите на организмот, а и го подобрува видот, но и не помага за надминување на аномалиите на окото. Праските имаат благотворно влијание врз стомачните пореметувања. Праски содржат влакна, кои се важни за функционирањето на телото и за стимулирање на отделителниот систем на организмот.

Праските помагаат за отстранување на отпадните материи од телото и не штитат од рак на дебелото црево. Прочистувањето на цревата преку потрошувачката на праски доведува до отстранување на штетните материи од телото. Дополнителна корист од тоа е намалување на нивото на холестерол.

Праските го намалуваат холестеролот – тие обезбедуваат 2,6 грама влакна, или повеќе од 10% од дневната доза влакна за организмот и 18 мг фитостероли. Влакната и фитостеролите во праските се хранливи материи на растителни кои го намалуваат нивото на холестерол. Праските се со ниска содржина на калории.

Во денешно време дебелината го зголемува ризикот од појава на хроничните болести на срцето, дијабетес и др. Потрошувачката на праски може да помогне во одржувањето на тежина. Една голема праска има само 68 калории. 89% од плодот е вода која успешно го потиснува гладот ​​и истовремено не им дава на организмот дополнителни калории. Затоа праските се погодни за појадок како замена за калорична храна.

Праските можат да помогнат за намалување на вкупното количество калории, кои ги прифаќаме секојдневно. Тие можат успешно да заменат висококалорични десерти. Конзумирањето на праски нема несакани ефекти. Плодовите се пријатни на вкус, освежуваат и сигурно имаат благотворно влијание врз човечкиот организам. Праските може да се конзумираат од сите, без ограничување во возраста и комплексноста на болеста.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *