July 18, 2024

Редовната хигиена во домот е главниот предуслов за заштита на куќата од штетници, како што се глувците и бубачките.
Преостанатата храна , запуштениот простор и ѓубрето се буквално покана до малите глодари и бубачки да се населат во вашата куќа.

Сепак, нечистотијата не е единственото нешто што ги привлекува. Покрај редовното чистење и одржување на редот, потребно е да внимавате и на некои други работи за да се заштитите.

Освен што предизвикуваат големи штети, глодарите и инсектите можат да бидат и носители на разни инфекции, па затоа најдобро е да ги држите што подалеку од просторот во кој живеете.

Еве што најмногу ги привлекува и што треба да направите. Влажни места. Подрумот каде што избиваат подземните води е вистински магнет за сите несакани суштества, како што се глодари, инсекти, па дури и змии. Водата во подрумот, исто така, ја зголемува влажноста, што може да доведе до оштетувања кои нема да бидат лесно да се поправат.За да го одржувате сув подрумот, проверете ги каналите за нивелирање и одводнување околу куќата за да бидете сигурни дека дождовницата истекува од темелот, а не кон него.

Бањата со лоша вентилација, цевки што протекуваат и бавни одводи се идеални места за размножување на лебарки. Размислете внимателно за рехабилитацијата на сите водоводни инсталации.

Затнати олуци. Запушените олуци дозволуваат дождот да се собира во близина на рабовите на покривот. Освен што создава штета на самата куќа, насобраната вода може да биде и идеално место за размножување на разни суштества. Препорачливо е да се постават штитници за олуците, за да не паѓаат лисја во нив наесен и да не се појават други видови затнување.

Отпад и рециклирање. Добро е познато дека остатоците од храна во кантите за ѓубре привлекуваат бубачки и глувци. Ако правилно ги затворите кесите и корпите за отпадоци, можете да го спречите тоа. Препорачливо е да се мие материјалот што може да се рециклира, како и самата корпа за ѓубре .

Производи на кујнски пултови. Повеќето од вас имаат свежо овошје на масата или на пултот во кујната. Меѓутоа, ако остане долго време и почне да скапува, свежото овошје може да стане магнет за инсекти, како што се овошните мушички. Затоа би било добро да внимавате на состојбата на овошјето и да го фрлите доколку почнало да скапува.

Дупки во куќата. Сите пукнатини на ѕидовите или столаријата се доволни за бубачките да ползат во куќата. Исто така, глувците се многу флексибилни животни и имаат доволно простор да влезат внатре. Проверувајте од време на време за каква било контаминација на ѕидовите, влезните врати или прозорците.

Дупки за цевки и кабли. Изведувањето на разни инсталации, кабелски, телефонски и оптички, потоа поставување клима уреди и аспиратори, значи пробивање на ѕидот кој може да биде влез за штетници. Гипс, малку малтер или силикон може да биде добар за крпење на овие дупки.

Огревно дрво. Сеченото огревно дрво може да привлече различни инсекти и глодари. за да ги спречите овие несакани гости да влезат во вашата куќа, се препорачува дрвото да го чувате на отворен простор, оддалечен од куќата.

Храна за миленичиња. Храната за домашни миленици и птици може да предизвика глодари да навлезат таму каде што ја чувате. Лошо складираната или истурената храна е многу привлечна за стаорци и глувци. Затоа погрижете се храната да биде добро затворена.
Растенијата во затворен простор го разубавуваат и освежуваат просторот, но можат да бидат привлечни за разни инсекти, особено кога ќе почнат да се сушат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *