May 17, 2024

Оралната хигиена вклучува, покрај употребата на паста за заби, употреба на течности кои ги отстрануваат бактериите и го освежуваат здивот.

Исто така, многу е важно да користите интердентални четки или конец за отстранување на остатоците од храна и темелно чистење на забите.

Меѓутоа, кога станува збор за миење на устата, треба да ги избегнувате оние кои содржат алкохол.
При чистење на калкулусот и отстранување на наслагите од „џебовите“ на непцата, како и по други стоматолошки интервенции, се препишуваат препарати на база на хлорхексидин.

Помага во борбата против периодонтитисот. Меѓутоа, доколку не сакате да трошите пари на миење на устата, можете да го искористите рецептот на стоматологот Џони Фочер за домашна смеса која ги отстранува бактериите и ги одржува забите здрави.

Потребен ви е 3% водород, кој треба да се разреди со вода во сооднос 1: 2. По желба додадете неколку капки екстракт од нане и ќе добиете прекрасен, освежителен вкус. Оваа смеса RECU можете да ја користите до четири пати на ден.

Поволно делува на непцата и ги смирува воспаленијата, ги уништува бактериите и допира до сите површини во усната шуплина, вклучувајќи ги и оние кои не можете да ги исчистите со четка. Истовремено ги избелува забите и ги лекува раните на слузокожата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *