February 26, 2024

Ѓурѓа цел живот патела, среќа не видела. Сепак, таа доживеала 114 …

Наместо нејзината старост да биде достојна и да биде чиста и топла , баба Ѓурѓа , која оваа година ја победи и короната, се бори и страда на самиот раб на сиромаштија. Таа е зависна од туѓа грижа и помош, а единствениот што се нашол во таа беда е нејзиниот син Мирослав.

Таа родила 11 деца , од кои има повеќе од 100 внуци, а моментално живее со синот и снаата во едниот дел од куќата, додека во другиот има уште еден од нејзините синови.

Целиот живот на баба Ѓурѓа беше тежок и исполнет со сиромаштија . Според зборовите на нејзините синови, таа од мала одела на работа, земајќи ги со себе и децата.

Најмалиот би го ставил во т.н лулашка, односно крпа, ќебе или килим, која би била врзана од едниот до другиот крај на дрвото. Таму детето спиело и се нишало додека таа работела. За тоа време таа одела да бере жито, да ископа пченка или да собира сено. Кога ќе паднеше ноќта, соседите кај кои работеше и даваа сад брашно и лажица сол за да им направи леб на децата.

„ Мојот живот е тежок. Најстарото дете има 90 години. Има ќерка која живее во Македонија. Најмалото дете, не знам колку години има сега. Тешко ми е да одам, да лежам, тешко слушам. и не гледам речиси ништо“ , рече таа.

Поради недостиг на докази, Ѓурѓа Стојковиќ никогаш нема да биде верификуван од ГРГ, бидејќи сите матични и црковни книги биле уништени за време на Втората светска војна. Истражувачите сугерираат дека таа всушност е родена во 1913 година, бидејќи нејзиното најстаро дете е родено во 1929 година , а нејзиниот најмлад син имал 58 години во ноември 2021 година, што би значело дека го родила на 55 години, што е невозможно, во 1908 година. Годината останува како година на барањето без доволно докази за да се покаже дека е родена во 1908 година. Може да се смета за 1913 година, пишува Википедија.

Таа ги преживеала Првата и Втората светска војна. На 4 декември 2020 година било потврдено дека е заразена со Ковид 19, но подоцна се опоравила и покрај тоа што имала 108 години. Во моментов таа е вториот најстар жив човек во Србија и последниот жив човек во таа земја кој е роден пред Првата светска војна.

„Во селото Радовница живее баба Ѓурѓа Марковиќ, најстарата жена во Србија. Баба Ѓурѓа Марковиќ е родена далечната 1908 година, ги преживеала двете светски војни и цело време им помагала на војниците. Поради тоа Бугарите сакале да ја убијат, но оваа паметна жена успеала да побегне со детето во раце.

Денеска баба Ѓурѓа живее во тешки услови, со синот Мирослав, во село Радовница. Куќата им е стара и руинирана, гредите на таванот се искривени и само чекаат да паднат двајцата, но како што вели Мирослав не се плашат.

Живеат од социјалната помош на баба им, од која можат да купат пелени, малку храна и да платат за малку струја што ја користат. Имаат и пар кози кои ќе треба да ги продадат или да ги донираат, бидејќи немаат доволно пари да ги нахранат, а Мирослав, по несреќата што ја преживеа, веќе не може сам да прави се“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *