July 18, 2024

5 кулинарски трикови со сода за кои не знаат ниту искусните домаќини
Првично, содата се користела само како компонента за печење, но со текот на времето, домаќините ги забележале и „талентите“ на домаќинството на прашокот за готвење.

Поради оваа причина, сода бикарбона често се користи како безбедно и нежно средство за чистење во многу ситуации во домаќинството. Сепак, не секој знае дека со помош на овој едноставен производ можете значително да го подобрите квалитетот на вашите јадења. Кои корисни трикови со сода треба да ги знаете
1. Добро измијте ги производите Некои овошја често треба да се излупат (како што се портокалите и лимоните), но едноставното миење не може да гарантира дека водата ќе ги измие сите штетни материи. Сода бикарбона е идеална во овој случај. Треба да растворите мала количина на сода во топла вода и да ја користите оваа течност за миење зеленчук, билки и овошје.За еден литар вода треба да додадете една лажица сода.

2. Чај Многу луѓе се сеќаваат дека во трпезаријата пред обичниот чај изгледал многу повкусно од она што луѓето го пиеле дома. Готвачите не користеле посебна сорта – тајната лежи во додатокот. За да го направат пијалокот позаситен, готвачите додадоа мала количина сода.
3. За џемПонекогаш, кога подготвувате вкусни препарати за зимата, можете погрешно да ја пресметате количината на шеќер, поради што џемот излегува малку кисел. Мала количина на сода може да ја поправи оваа ситуација.

4. За риби Некои видови риби имаат карактеристичен мирис што не го сакаат сите. И ова е добра причина да не јадете риба. Од непријатниот мирис можете да се ослободите со подготовка на риба со квалитетен ресторан. За да го направите ова, треба да подготвите едноставна маринада која се состои од вода и неколку лажици сода.Рибата мора да се впие во оваа течност најмалку 60 минути. Најдобро е да ја чувате рибата во овој период во фрижидер.

5. Прекрасен омлет Омлетите често не стануваат толку меки колку што би сакале. Сепак, оваа ситуација е лесно да се поправи. За да го направите ова, додадете мала количина сода бикарбона. Една четвртина лажичка е доволна за две јајца. Тогаш ќе бидете задоволни со резултатот, а другите ќе ве препознаат како одличен готвач. Овие трикови не се толку комплицирани, но се доста ефективни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *