May 18, 2024

Можно е дека Бог се обидува да ве води овие денови. Со кои знаци можете да го забележите ова?
Ќе дојде време на нашето духовно патување кога Бог ќе ги попречи вашите планови . Кога ќе се обиде да не одведе на нов пат. Негова желба е да чувствуваме дека Тој не води, целосно да соработуваме и да се движиме во нова насока.
Но, многу често се случува тој да мора да интервенира во различни ситуации во нашиот живот поради фактот што ни станало премногу удобно со тоа и дека целосно сме замижиле во сегашната состојба.

За да го привлече нашето внимание и да не поттикне да одиме по патот што Тој сака, постојат различни ефективни стратегии што Тој ќе ги користи. Колку и да не сакаме да бидеме свесни за делото на ѓаволот (2 Кор 2:11), мораме да бидеме целосно свесни и запознаени со Господовите патишта. Ако ги знаеме Неговите патишта, ќе можеме да ги доживееме Неговите моќни дела.

Еве четири начини на кои Бог се обидува да не води: Единствениот начин е молитвата. Некои работи можат да ни се откријат само преку молитва. Треба да го бараме Бог додека не добиеме јасен одговор од небото. Во Новиот завет, христијаните добија јасен пат од Светиот Дух и можеа да ја вратат својата волја и сила, и многу работи им беа откриени.

Апостол Павле ја примил апостолската должност да им го проповеда Евангелието. За да ја исполни својата должност се фокусирал на клучните градови на Римската империја. Но, Новиот Завет нè информира дека во неколку ситуации тој не успеал да ја исполни својата мисија затоа што Бог избрал да го спречи.

„Тие минаа низ Фригија и Галатскиот регион затоа што Светиот Дух ги спречи да го проповедаат словото во Азија. Кога дојдоа во Мезија, сакаа да одат во Битинија, но Духот на Исус не им дозволи.
Како апостол Павле, кога ќе се обидете да ја извршите волјата Господова, можеби ќе залутате и ќе завршите во ќорсокак и ќе застанете во вашите патеки. Од тој момент па натаму, без разлика колку напорно сте работеле, не сте биле во можност да напредувате од тој момент. Иницијативите и проектите кои првично беа инспирирани од широката визија и длабоката страст на крајот станаа неостварливи, а некои од нив дури и целосно мораа да бидат прекинати.

Кога Бог нè доведува во непозната ситуација и нашиот познат пат е блокиран, кое е решението?
Ненадејна промена во финансиите. Се сеќавам кога имав одлична идеја да се преселам во Атланта. Почнав план да заштедам што е можно повеќе пари и да се преселам во следните 6 месеци. Се молев за тоа и постојано го молев Господ да ми покаже дали донесувам добра одлука. Тоа и го направи. Финансиите ми престанаа речиси целосно. Едвај ја плаќав месечната кирија, а не можев ни да сонувам да штедам и да се преселам.

Дали сте доживеале нешто слично? Изворите на приходи ви пресушија. Се мачевте да врзете крај со крај и не знаевте како да продолжите. За тоа време, верувате дека Господ ќе ви одговори наскоро.
Повеќе од излитено клише е фактот дека ќе видите дека местото каде што Тој ве води е местото што ќе ве храни. Каде што води Бог, Бог обезбедува.

Нема повеќе залихи. Снабдувањето во оваа смисла значи сè што можеби ќе ви треба за да го продолжите вашето патување. Тоа не значи дека се ви се нуди на послужавник кога сте на вистинскиот пат. Но, кога сте на вистинскиот пат, дури и ако се најдете во ќор-сокак, патот напред секогаш се покажува – снабдени сте дури и ако мислите дека сте на работ. Кога ја немате таа понуда долго време, тоа значи дека треба да оцените што правите и да се пренасочите себеси.
Слушајте го вашиот инстинкт и обрнете внимание на знаците околу вас. Раното и често обрнувањето внимание може да ве предупреди дека сте на погрешен пат.

Вратата се затвора пред вашиот нос. Дали некогаш сте тргнале по патот за кој мислевте дека е правилен, но ништо не тргна како што треба? Сè постојано се распаѓаше. Ова не е исто како да се сопнуваш на неколку камчиња на патот. Ако не сте на вистинскиот пат, тогаш сите затворени врати се всушност благослов и предупредување дека сте тргнале во погрешна насока.

Можеби патот за кој сте мислеле дека е правиот е всушност погрешен пат или времето по кое сте тргнале е погрешно. Ако сте отворени за промени, тогаш целата таа затворена врата ќе ве однесе од тој погрешен пат. Затворените врати се всушност понежниот начин да ви кажат да го смените правецот и да не ви дозволуваат да продолжите да чекорите по патека што може да направи повеќе штета отколку корист.

Заклучок. Верувај во Божјата Промисла. Можеби нема да разберете што моментално се случува во вашиот живот. Дали ви се чини дека Бог се обидува да ги наруши вашите планови? Дали ви пресушија сите извори на приход и помош?
Понекогаш не го разбираме Бога.
Причината за тоа е фактот дека Бог поседува бесконечно знаење и совршена мудрост. Тој е вечен, семоќен и сезнаен. Тој гледа сè од почеток до крај и е целосно свесен за тоа како ќе завршат сите работи.

Без разлика како ни изгледа на површина, Тој е активно вклучен во настаните од нашите животи. Понекогаш дури и ќе ни ги наруши плановите што ќе нè натера да се чувствуваме фрустрирани затоа што ќе се чувствуваме како да сме изгубиле контрола.

Но, колку и да ни е непријатно, мораме да веруваме дека Тој не води по патот кој е најдобар за нашите животи.

„Ќе те научам, ќе ти го кажам патот по кој треба да одиш, ќе те советувам, моето око ќе те чува“ (Псалм 32:8).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *