July 18, 2024

Сигурно сте ги забележале нивните долги мустаќи. Сигурно некогаш сте се запрашале за што користат долгите мустаќи на мачките и дали е неопходно да ги имаат. Не само што се слатки и на мачките им додаваат поени за шарм, туку и се неопходни.

Мустаќите на мачката се малку покрути од другите влакна на нејзиното тело, што ги прави испакнати и лесно забележливи. И веројатно прво треба да обрнете внимание на влакната на образите на вашата мачка, но ако подобро погледнете, ќе забележите слични влакна на други места на нејзиното тело, како што се очите, брадата и предните нозе.

Каде и да се сместени, мустаќите се во кожата подлабоко од другите влакна на места каде што има голем број нервни завршетоци, поради што овие влакна се особено чувствителни. Затоа овие влакна се нарекуваат и „тактилни влакна“.

Што се однесува до вистинските мустаќи, односно оние на образите, мачката има 24 такви, по 12 на секоја страна. Овие влакна всушност не се само украс туку и многу важен орган.

Мустаќите им помагаат на мачките да се движат низ просторот. Тие даваат информации за големината на просторот во кој се наоѓа или низ кој поминува мачката. Покрај тоа, тие се важни за природата на мачките.

како што знаете, мачките се всушност предатори или ловци. Мустаќите се тие кои им помагаат да ловат навечер, бидејќи им даваат информации за оддалеченоста на пленот. Истражувањата покажаа дека мачките чии мустаќи се во цврста состојба можат да ловат ноќе исто толку ефикасно колку што можат во текот на денот.

Мачкините мустаќи всушност ги препознаваат вибрациите на предметите или организмите во близина. Тие се витален орган за мачките кои имаат проблеми со видот.

Мустаќите на мачката се прилично цврсти и не паѓаат така лесно. Најчесто се оштетуваат кога мачката ќе се приближи премногу до извор на топлина. Може да настанат проблеми доколку мустаќите се оштетат, бидејќи тоа може да предизвика намалена чувствителност на мачката кон околината, а со тоа и послаби можности за лов и ориентација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *