May 17, 2024

Луѓето со крвна група 0 имаат најотпорен организам. Тие имаат најмали шанси да заболат од кардиоваскуларни болести, како што се мозочен и срцев удар . Исто така, меѓу нив има и најмалку дементирани луѓе, како и заболени од Алцхајмерова болест, а отпорни се и на раk на панкреасот и желудникот.

Зошто крвната група 0 е најздрава? Бидејќи крвта во оваа група содржи помалку молекули кои можат да предизвикаат згрутчување на крвта, а срцевите и мозочните удари често предизвикуваат згрутчување на крвта. Покрај тоа, она што е добро за срцето е добро и за мозокот, а многу фактори на ризик за кардиоваскуларни болести се исто така фактори на ризик за ментални болести.

Вашата крвна група открива на кои болести сте подложни. Постојат осум главни крвни групи: A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB + или AB-. Важно е да запомните која е вашата крвна група, особено ако е итен случај, кога таа информација може да ви го спаси животот. Експертите велат дека вашата крвна група може да открие на кои болести сте подложни.

СРЦЕВИ БОЛЕСТИ. Добрата вест за луѓето од групата 0 е дека истражувањата покажуваат дека ризикот од развој на срцеви заболувања е низок. Експертите не се сигурни зошто, а некои мислат дека можеби другите крвни групи се поврзани со повисоки нивоа на холестерол и протеини поврзани со згрутчување на крвта, пишува webmd.com.

Крвната група А, АБ и Б се поподложни на оваа болест отколку групата 0. Ова е особено точно за групата А, каде што е почест карцином на желудник. Истражувачите мислат дека е можно инфекцијата со H. pylori да е бактерија која е почеста во групата А. Оваа бактерија често се наоѓа во желудникот и може да предизвика воспаление и чир.

МЕМОРИЈА Беше спроведено мало истражување кое покажа дека луѓето кои често имаат проблеми со меморијата се оние со АБ групата.

РАК НА ПАНКРЕАС Ако сте група А, АБ или Б, имате поголем ризик. Молекулите во крвта од групите А и Б и помагаат на бактеријата H. Pylori да расте и да се развива во цревата. Поголема е веројатноста да добиете рак на панкреасот.

СТРЕС Стресот го зголемува нивото на кортизол во крвта, хормон на стрес. Луѓето кои имаат крвна група А имаат и покачени нивоа на кортизол. Можеби само ви паѓаат нештата потешко

МАЛАРИЈА Крвната група 0 може да помогне да се спротивстави на оваа болест, а таа е предизвикана од каснување од комарец. Паразитот е потешко да се насели ако имате крвна група 0.

ЧИР Гастричниот улкус е многу болна работа и го отежнува секојдневието, а се чини дека почесто им се случува на луѓето кои имаат крвна група 0.

ЗГРУТЧУВАЊЕ НА КРВТА Венската тромбоза е состојба во која се формираат згрутчување во длабоките вени, како што се оние во нозете. Истражувањата покажуваат дека луѓето кои имаат А, Б или АБ група исто така имаат поголема веројатност да го имаат овој проблем.

ДОЛЖИНА НА ЖИВОТОТ Оние со крвна група 0 имаат шанса да живеете подолго.Експертите сметаат дека тоа е последица на намален ризик од кардиоваскуларни болести.

Дијабетесот тип 2 е почест кај луѓето со крвни групи А и Б, а експертите сè уште не се сигурни зошто мислат дека се потребни повеќе истражувања.

Ризикот од мозочен удар се зголемува ако имате крвна група АБ. Лекарите сметаат дека тоа е последица на подложноста на создавање згрутчување на крвта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *