June 25, 2024

Имено, тој преживеал тежок срцев удар петнаесет години пред тој настан, а потоа добил дијабетес . На сето тоа му немало крај, бидејќи се воспоставила појава на камења во жолчката, но и слабост на бубрезите. Капката која тој ден прелила полна чаша била чир на желудникот. која пукнала и искрварила. Животот на Здравко висел на конец.

Прогнозата на дежурните лекари во белградскиот Ургентен центар таа вечер беше дека има 1% шанси да преживее . Следниот ден, поради сложеноста на здравствената состојба на пациентот, лекарите-професори ја отфрлиле операцијата како можност за решавање на дадениот проблем. Пациентот бил сместен на одделението за интензивна нега, во т.н „Шок соба“.

Дека го очекувал крајот на живоот на Здравко се гледало и од тоа што неговата сопруга заедно со синот и ќерката веќе го нашле гробот во кој ќе биде погребан следниот ден .

Само зетот, утешувајќи ги малку, а од друга страна, сфаќајќи дека нема смрт без Божја волја и дозвола , рече дека Здравко е уште жив и дека не треба да го оплакуваат и да го закопаат жив.

Ќерката Јелена работела во манастирот Острог. Ќерката Јелена, која пред бракот поминала неколку месеци работејќи во манастирот Острог, сепак имала доверба во Божјата милост, па на својот татко му оставила мала пластифицирана икона на св. Василије Острошки . И погледнете ги чудата! Молитвите на членовите на семејството упатени до Севишниот Бог се исполниле.

На денот на празнувањето на Св. Василија, здравствената состојба на Здравко нагло се подобрила , крварењето во стомакот за чудо престанало. Тој ден тој веднаш бил префрлен од „шок собата“ во болничката соба. Набргу потоа закрепнал, а за жал заборавил кој го извлекол од канџите на смртта, па на сите им кажал како преживеал бидејќи бил силен и имал голема волја за живот.

Но, во лагата се испостави дека „кратките нозе“ биле по само неколку месеци, кога повторно му се слошило и завршил во болница. Но, тој се сетил дека Бог е главната надеж и помошник во најтешките ситуации и ја молел ќерка си да донесе осветено масло во болницата, со кое се помазал неколку пати на ден. И повторно Бог го помилува со повторно излегување од болница.

И на крајот на краиштата, се прашуваме: зошто Бог на некои луѓе им го продолжува животот? Можеме само да нагаѓаме. Една од можните причини е, се разбира, тоа штоим се дава уште една можност да ги видат своите животни гревови и споредните патишта за да извикаат кон нашиот милостив Господ и да го исчистат својот внатрешен паднат човек со солзи на покајание.

Друга причина може да бидат потребите на неговите ближни кои, преку своите молитви кон Бога, го молат ангелот на смртта уште да не дојде.

Конечно, секој нов ден е можност секој од нас искрено да се покае, да побара прошка од ближните, да им прости на сите што згрешиле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *