June 16, 2024

Имено, манастирот го изградил кралот Стефан Владислав помеѓу 1234 и 1235 година. Тој стана особено познат кога владетелот таму ги пренесе моштите на Свети Сава во 1237 година, кои потоа беа запалени во 1595 година од следниот Синан – паша.

Но, бидејќи некои траги никогаш не можат да се избришат, и денес во ова светилиште има фреска, која се смета за најреална слика на овој светител!

Фреската со својата убавина и совршена композиција со децении ги импресионира љубителите на сликарството и иконографијата.

Белиот ангел не само што носи целосна хармонија, зрачи бескрајна вера и надеж и ја пренесува најважната порака – пораката за љубов и мир, туку е и насликан така што го гледа посетителот директно во очи без разлика од кој агол гледате. него .

Ова ремек-дело на средновековната уметност припаѓа на едно од најубавите и најзначајните европски сликарски достигнувања, а се појавило на сводовите на Милешевскиот манастир во 13 век .

На фреската е претставен архангелот Гаврил со раширени крилја, облечен во бел хитон како седи на голем камен и со прстот го вперува Христовиот гроб со преплашена жена, всушност во тој момент веќе местото на неговото воскресение. Тоа е дел од композицијата „Мироносици на Христовиот гроб“.

Бидејќи белиот ангел е гласник на вечната вистина за Христовото воскресение, фреската стана синоним за надеж, спасение и чуда.

Беше скриен од очите на јавноста до 20 век. Имено, во 16 век над неа била насликана уште една фреска, а Белиот ангел се појавил речиси 400 години подоцна, при реставрацијата на манастирот.

Исто така влезе во модерната историја во 1963 година. Имено, првиот сателитски пренос на видеосигналот меѓу Стариот континент и Америка содржеше фреска на Милешевски меѓу кадрите, како посебен поздрав до нас Европејците до оние од другата страна на светот.

И кога првиот сателитски сигнал во универзумот беше испратен од Европа, беше испратен „пакет човечки достигнувања“ – ова беа слики од освојувањето на Месечината од страна на човекот, Кинескиот ѕид и Белиот ангел …

Се веруваше дека, ако има рационални суштества во универзумот, тие ќе ја толкуваат сликата на белиот ангел како порака за љубов и разбирање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *