December 3, 2023

Суковскиот манастир се наоѓа на 18 километри источно од Пирот кај селото Суково, на десниот брег на реката Јерма и крие многу интересна историја.

Тајните и легендите за неговото потекло датираат од римско време, кога ова наводно било свето место. Овој сегашен манастир крие и две исклучително интересни фрески, единствени во христијанскиот свет.

Звучи неверојатно, но во Суково има фреска на светец прикажан со глава на животно! Станува збор за свети Кристофер, а постојат различни легенди за тоа каде, како што некои мислат, му е главата на магаре.

Еден од нив вели дека потекнувал од племето на канибали, таканаречените „кучиња“. За време на воениот поход, римската војска наишла на овие необични луѓе, заробила еден млад човек и го испратила во Рим.

Таму младиот човек се запознал со христијанството и при крштевањето добил ново име – Кристофер. Статусот на светец го стекна со својот живот и мачеништво.

Тоа што еднаш во животот бил канибал веројатно е одговорен за тоа што во Суково го осудија со животинска глава.
Во истиот манастир се крие уште една мистерија – Суково е домот на Богородица со крилја!

Правилата за тоа кој може да се прикаже со крилја во христијанската иконографија се многу строги – само архангелите и Свети Јован Крстител се тие кои го најавија доаѓањето на Исус Христос. Затоа е многу чудно што во овој манастир има фреска на која и Богородица има крилја.

Над фреската, сепак, има блед натпис кој може да фрли малку светлина врз оваа мистерија. Тој пишува: „Богородица да нè заштити со своите крилја и да нè заштити од сите напади на злобниот што се обидува да нè поколеба во нашата вера“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *