June 19, 2024

Кинескиот израз ву-веи е дел од филозофијата на Тао, што значи дека најдобрата опција за човекот е да не прави ништо под притисок. Овој концепт потекнува од идејата дека сите растенија растат на овој принцип. Тие растат без напор. Тие цветаат затоа што тоа е природен тек на настаните.

Со други зборови, треба да се менуваат само оние работи што го дозволуваат тоа. Кога сме „заглавени“ некаде и не е можно да се сменат околностите, тогаш не треба да се обидуваме со сила. Сите работи се случуваат со причина, која во тој момент не ни е јасна.

Меѓутоа, со текот на времето сфаќаме дека ова беше најдоброто и дека овие околности ни спасија малку болка или не насочија на подобар пат. Она што е предодредено да се случи ќе се случи без разлика колку напорно се трудиме да го избегнеме. На некои околности не вреди да се одолее.

Мудроста што ја стекнувате од искуството треба да ве доведе до состојба позната во кинеската филозофија како „проток“. Оној кој живее според овие принципи има убав живот.

„Проток“ е состојба на умот во која мислите на човекот се целосно насочени кон она што моментално го работи. Оваа теорија првпат беше формулирана од Михаи во 1975 година, а беше усвоена од многу светски лидери.

Оваа теорија не учи да живееме во сегашниот момент и да не се спротивставуваме на многу работи на кои не можеме да влијаеме. Падовите и препреките на патот се составен дел од животот и подобро е да ги прифатите отколку да им одолеете и непотребно да губите енергија.

Компоненти „протокот“ се: Концентрација – високо ниво на концентрација на работите што ги правиме
Поставување цели – Целите што ги поставувате треба да бидат реални – оние што можете да ги постигнете со вештините што моментално ги поседувате.

Успех – но падовите се неизбежни. Треба постојано да ги слушате околностите и да се водите од нив. Не трошете премногу енергија на работи што не ви одат по волја.

Рамнотежа – Неопходно е да се најде рамнотежа помеѓу можностите и задачите. Не смееме да си поставуваме премногу тешки задачи, инаку брзо ќе се откажеме, а не премногу лесно за да не престанеме да се трудиме.

Мора да уживаме во се што правиме – Мора да уживаме во секоја работа, само така нема да го почувствуваме трудот.
Честопати се соочуваме со некои ситуации во животот кои не можеме да ги промениме. Она на што можеме да влијаеме е односот кон новите ситуации.

Поентата е дека во проблемите гледаме можност за стекнување на нови знаења и за наш личен раст. Има причина за се што се случува. Од секоја ситуација учиме нова лекција.

Ако не сте во можност да промените некои работи, опуштете се и оставете сè да си оди по својот пат…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *