July 15, 2024

Ова особено важи за браковите кои се засноваат на постојани кавги или уште полошо, секаков вид насилство
Децата кои пораснале со родители кои имале несреќни бракови ги прифаќаат вредностите од тој однос што го гледаат со години. Затоа, во иднина можат да бараат, според моделот, слична, лоша динамика на врската.

Секој што размислува или поминал низ развод знае дека ситуацијата е многу посложена ако се работи за деца. И додека за некои родители нивната благосостојба ќе биде главната причина да останат во лош брак, психолозите велат дека тоа всушност им прави лоша услуга на децата, особено ако се работи за врска полна со непријателство, пасивна агресија, а особено секаков вид. на злоупотреба и насилство.

И покрај тоа што бројни студии покажуваат дека разводот на родителите е голема траума за детето, треба да се има предвид и трајната емоционална штета што детето ја трпи во семејството, во која родителите не можат да најдат „ заеднички јазик “.

Два домови каде што нема кавга. Ако родителите живеат одвоено, ова им овозможува на децата да не ја преземаат улогата на мировници кои ги слушаат разговорите и кавгите на нивните родители, се плашат од високи тонови или чувствуваат спектар на негативни чувства додека не добијат емоционална зрелост да се справат со тие состојби. Затоа можам да се обвинувам себеси, да чувствувам постојана несигурност …

Иако одењето во два дома е голема промена, доколку во нив нема кавги, сигурно ќе биде подобро за децата на долг рок. Немојте да се залажувате дека децата повеќе страдаат поради тоа, тие можат да жалат за времето кога сте живееле сите заедно , но само затоа што се навикнале на лошото и го сметаат за нормално.

Постабилна емотивна ситуација. Работите се комплицираат во првите неколку месеци по разводот и разделбата, но повеќето семејства сепак успешно го поминуваат ова прилагодување на новата ситуација и наоѓаат нова визија за секојдневниот живот, заснована на постабилна емоционална ситуација .

Секако, за такво нешто потребно е и двајцата родители да бидат зрели и да ја стават благосостојбата на децата на прво место, односно да не се обидуваат да го „свртат“ детето против другиот родител.

Позитивен пример за работа на лична среќа. Децата кои пораснале со своите родители во несреќен брак ги прифаќаат вредностите од врските што ги гледале со години. Затоа, во иднина можат да бараат слична динамика на врската, сметајќи ја за нормална, или да бараат партнери со исти маани како нивните родители , за да ги „поправат“.

Една од должностите на родителите е да го научат детето дека мора да работи на сопствената среќа и да го избере доброто за себе, а нема подобар начин да им го покаже тоа од личен пример.

Посреќните родители можат да се посветат повеќе децата. Како таков, фрустрираниот, очаен, депресивен , лут или едноставно несреќен родител нема волја или енергија да се справи со детето, затоа што тој е оптоварен со неговите маки – што е сосема човечко и природно. Меѓутоа, доколку таквите чувства продолжат во лоша врска, во секој случај потребно е родителот да најде личен мир и среќа, за да може самото да му даде повеќе на детето, пишува The Huffington Post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *