July 18, 2024

Секој од нас има одредени „ритуали“ после оброк.

Некои сакаат да запалат цигара , додека други практикуваат да консумираат вода веднаш по оброкот. Но, многу навики што ги усвоивме се крајно ризични за нашето здравје или негативно влијаат на телото .

Цигари Конзумирањето цигари секако е една од полошите навики. Многу истражувања заклучија дека пушењето цигари може да го загрози вашето здравје.
Но, ако посегнете по цигара веднаш по оброкот, правите огромна грешка. Имено, пушењето откако ќе завршите со јадење ги зголемува шансите да заболите од раk за 10 пати.

Овошје Колку и да е здраво, не се препорачува да се јаде овошје после јадење. Меѓутоа, ако го направите ова, може да предизвикате надуеност. Многумина препорачуваат консумирање на овие намирници еден час пред оброк или час или два по појадок/ручек/вечера.

Чај Пиењето чај е покарактеристично за другите култури од нашата. Но, доколку ја практикувате оваа навика, мора да знаете дека не е најздрава! Различни растенија од кои се прават чаеви содржат високо ниво на киселина, што доведува до стврднување на протеините од храната што ја јадеме, а со тоа значително го отежнува варењето.

Вода Ако пиете вода веднаш по оброкот, правите голема грешка. Оние кои укажуваат на штетноста на навиката да се пие вода за време и веднаш по оброкот, сметаат дека таа ја разредува киселината во желудникот, која е неопходна за ненарушено варење на храната и апсорпција на хранливите материи. Ако навистина треба да пиете вода за време на оброкот, обидете се да пиете што е можно помалку

Го откопчувате ременот од панталоните На сите им се случило после обилен оброк да го олабават ременот или да ги откопчаат панталоните. Но, оваа навика може да доведе до извртување на цревата и блокади што може да предвидат други сериозни здравствени проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *