May 17, 2024

Ако живеете во Швајцарија, а соседот ве покани на скара – не се појавувајте ако не сте донеле сопствено месо!
Во Швајцарија, практиката е дека во кафуле или ресторан, кога седите со пријателите или партнерот – секој си ја плаќа сметката , а ако соседот, на пример, ве покани на скара, од вас се очекува да си донесете сопствено месо.

Одењето во странство со себе носи запознавање со обичаите и навиките кои досега не сме имале можност да ги запознаеме. Некои од овие навики ќе годат, додека некои, во најмала рака, ќе ни бидат чудни. Наставничката Марија ги сподели своите впечатоци од животот во Швајцарија.

Нејзиниот текст ви го пренесуваме во целост: Во Швајцарија се подразбира дека ако некој сосед или колега ве покани на скара, вие носите свое месо да јадете. Затоа што месото е скапо !
Некаде зад планините и морето, токму во подножјето и на падините на највисоката планина во Европа, се наоѓа мала, бајковита, алпска земја.

Ако додадам дека сите мислат на тоа кога сè мириса на чоколадо и сирење, тогаш погодувате – Швајцарија , речиси совршена.

Земја во која возовите и луѓето никогаш не доцнат . Затоа што тоа не се случува. Земја во која секој сам си ја плаќа сметката во ресторан, дури и сопружниците. Земја во која сопружниците не знаат колку заработува нивната подобра или посилна половина. Затоа што платата е табу тема.

Земја во која физичката дистанца поради пандемијата никому не му била тешка . Земја во која е прилично студено, а на луѓето им е многу топло. Земја во која луѓето шетаат тивко и зборуваат уште потивко . Затоа што е толку културно.

Земја во која на работа одите со велосипед. Затоа што е толку еколошки, не затоа што се нема пари.
Земја во која се подразбира дека ако некој сосед или колега ве покани на скара, вие носите свое месо да јадете. Затоа што месото е скапо.

Земја во која пензионерите се опремени со планинарски стапчина и целосна планинарска опрема за викенди. Затоа што тоа е сосема нормално.

Земја во која не чекаш на шалтер и не пропушташ за тоа едно парче хартија . Земја во која ништо не е срам и ништо не се зема здраво за готово .

Затоа што Швајцарците не знаат поинаку.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *