July 18, 2024

Хиерархијата е еден од параметрите на семејниот систем, дизајниран да воспостави ред, да ја одреди припадноста, авторитетот, моќта во семејството и степенот на влијание на еден член на семејството врз другите.
Една од одредбите на хиерархијата е дека во семејството родителите се одговорни за своите деца и ја имаат целата моќ во семејството.

Триангулација. Триангулацијата е емотивен процес помеѓу две лица кој има тенденција да вклучи трето лице во врска. Во проблематично семејство, каде внатрешните граници се нејасни, родителите понекогаш можат да ги направат децата нивни емотивни партнери. Ова е обратна хиерархија, во која статусот на детето во семејството е еднаков со статусот на родителите.

Пример: „Ќерка – пријателка“. Мајката подеднакво комуницира со ќерката како партнери, како пријатели, што доведува до психолошка непријатност кај детето, до мешање на улогите, до слабеење на силните страни на детето. Нормално, силата на детето треба да биде насочена кон општеството, да се користи за комуникација со врсниците, пријателите и браќата и сестрите.

Во случај кога мајката почнува да зборува со ќерката за лошиот однос со таткото, како се судираат, ги споделува сомнежите за изневерувањето на таткото, во душата на детето започнува конфузија. Кога мајката ќе стане пријателка на ќерката, во очите на нејзината ќерка, тоа го намалува нејзиниот авторитет и, како резултат на тоа, ќерката емотивно му се придружува на таткото. Детето не сака да слуша такви работи, тешко му е да слушне негативни работи за еден од родителите.Како резултат на тоа, ќерката се обидува да се дистанцира од мајката. Истото се случува и во случај на преголема доверба, пријателски однос меѓу еден од родителите и синот.

Што децата не треба да знаат за вас. Допирајќи се на темата за прекумерна искреност во комуникацијата со децата, веднаш треба јасно да се укаже што децата вообичаено не треба да знаат. Децата не треба да знаат за личните интимни детали и тајни на нивните родители.

Ова првенствено се однесува на интимниот однос. Метафорично звучи вака: „ Вратата на двокреветна спална соба за деца треба да биде цврсто заклучена“. Да, децата знаат дека оваа врата постои, и тоа е тоа. Исто така, децата не треба да знаат за предбрачните односи и родителската љубов.

Раскажувајќи им на децата за својата предбрачна врска, мајката ја одзема силата на таткото и ги врти децата против себе. Истото важи и за таткото, децата не треба да бидат свесни за неговата предбрачна врска.Ако имало брак и децата прашале за тоа, има смисла да се пријави само фактот на бракот и тоа не треба да се снима подлабоко, за да не се предизвика вознемиреност кај децата и нивните сомнежи за стабилноста на родителската заедница. .

Сега да се вратиме на прекршувањата на хиерархијата во семејниот систем.
Родителство. Терминот родителство доаѓа од англискиот збор „ родители“. Ова буквално значи дека децата функционално стануваат родители на нивните родители. Оваа верзија на обратната хиерархија често се јавува во случај на алкохолизам или зависност од опијати на еден или на двајцата родители.

Пример: Ако таткото е зависник од опијати и има син во семејството, тогаш тој често ја заменува улогата на таткото во семејството. Таткото и мајката во такво семејство често се инфантилни, па детето е принудено да стане единствениот возрасен и сноси одговорност за семејството, неговото постоење и хомеостазата.

Тој носи одлуки, тој е одговорен за границите на семејството, правејќи ги цврсти. Цврстите граници во овој случај изгледаат отприлика вака: никој не треба да дознае дека таткото е зависник, па затоа никој не треба да биде поканет во куќата, никој да не споделува со никого што се случува во семејството. Како по правило, таквото дете нема пријатели, води затворен „возрасен“ живот. Ова е обратна хиерархија, во која статусот на детето во семејството е повисок од оној на родителот.

Друг пример за родителство : во случај на прерана смрт на мајката, ќерката функционално ја заменува и, како резултат на тоа, престанува да биде ќерка. Уште од мали нозе се занимавала со многу домашни работи, грижејќи се за својот татко. Бидејќи никогаш не била целосно запознаена со улогата на нејзината ќерка, растејќи, таа обично станувала функционална мајка на нејзиниот сопруг.

Кршење на хиерархијата во потсистемот брат/сестра. Се јавува како последица на родителството , кога постарото дете ја презема одговорноста за родителскиот потсистем, исто така ја презема одговорноста и за потсистемот на детето (помладите деца). Или друга опција: кога само во детскиот потсистем нема хиерархија , нема лидер и следбеници, постарите и помалите деца се еднакви . Тоа се случува кога едниот родител грубо, авторитарно влијае врз децата, се коалицира со потсистемот на детето и на тој начин го ослабува другиот родител.
Пример: Татко кој поминува многу време со своите синови од различна возраст ( спорт, шах, риболов) и мајка е надвор од нивниот круг. Во овој случај, мајката, чувствувајќи се ослабена, се чувствува иритирана поради коалицијата татко-синови и прашува со кого ќе ја коалицира.

Треба да се напомене дека покрај нефункционалните коалиции кои ги обединуваат родителите и децата, постојат и здрави опции – тоа се хоризонтални коалиции, кои вклучуваат коалиции во семејството меѓу сопружниците и меѓу браќата и сестрите.

Драги родители! Кога сте „пријатели“ со вашите деца, кога им се жалите за вашиот возрасен живот, кога ја покажувате вашата неспособност да се справите со вашите загуби и порази; Кога ги поправаш дупките на својата осаменост со детска душа, кога го принудуваш детето да ги покрие твоите болни зависности; Кога, водејќи се од вашиот егоизам, ја обвинувате неблагодарноста на вашето дете и барате мито за „непроспиени ноќи“ во вид на внимание или сочувство, – знајте дека тоа го лишува вашето дете не само од родителите, кои вие, кршејќи ја хиерархијата. Му го одземате животот на детето, бидејќи додека детето им служи на вашите потреби и потребите на возрасните, тој не го живее своето детство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *