March 1, 2024

Конзумирањето на скробна храна како компир, ориз и леб може да доведе до формирање на камења во бубрезите“, додаде таа и посочи дека во случаи кога нема контраиндикации, најдобро е да се пие сок половина час пред оброк.

Нутриционистите тврдат дека сокот од домати е исклучително здрав, особено ако се прави дома без додаден шеќер и без адитиви.

Иако лековитите својства на овој сок се исклучителни, експертите предупредуваат дека има луѓе кои треба да го избегнуваат.

Меѓутоа, во некои случаи, сокот од домати може да направи повеќе штета отколку корист. Особено кај акутен панкреатит.

Дополнително, конзумирањето на скробна храна како компир, ориз и леб може да доведе до формирање на камења во бубрезите“, додаде таа и посочи дека во случаи кога нема контраиндикации, најдобро е да се пие сок половина час пред оброк.

Ако ги немате овие проблеми, пијте сок од домати бидејќи го зајакнува имунолошкиот систем , го намалува холестеролот и го штити срцето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *