July 22, 2024

За интелигенцијата на жената не зборува само нејзиното образование, туку и одредени карактеристики …

Постојано размислување. Нејзиниот интелект ретко мирува, бидејќи секогаш е преокупирана со нешто. Се занимава со суштината, задачите, а не со другите луѓе. Таа е систематска, добро организирана, анализира, логично заклучува, не донесува избрзани одлуки. Секогаш мери три пати пред да сече.

Љубопитност и елоквентност. Таа многу чита и се интересира за различни области. Се разбира, таа не е експерт за се, но може да води интелектуални разговори за економија и политика, историја, може да ги спротивставува мислењата на другите… Има свои ставови и принципи. Други се восхитуваат на нејзиното знаење и елоквентност. Таа исто така ужива да слуша мудри луѓе.

Префинет вкус и око за уметност Паметната жена не купува нешто затоа што другите го носат. Наместо квантитет, таа избира квалитет, без разлика дали е тоа облека, храна, книги, патувања, уметност… Не е воодушевена од популарните работи, има свој вкус и ја цени креативноста, автентичноста и вистинските вредности.

Дефинирани цели. Не може се да се испланира, но има груб план што сака да постигне во животот и се движи кон него. Таа се држи до својот план, посветена, не дозволува животот да ја носи, туку се бори за она што го сака и за што се грижи.

Внимателно избрани пријатели. Иако не можеме да избереме колеги и семејство, можеме да избереме пријатели. Паметната жена е опкружена со позитивни, мудри луѓе, слободоумни, толерантни… Таа ја инспирираат, мотивираат да биде уште подобра, храбра е на патот кон остварување на своите соништа. Таа се опкружува со оние од кои може да учи.

Хармонија на интелектот и телото. Паметниот човек разбира дека му треба силно ментално и физичко здравје за квалитетен живот. Затоа таа не само што работи на развојот на својот интелект, туку се грижи и за телото, живее здраво и се труди да биде во хармонија со природата и своето битие.

Снаодливост. Паметната жена може да се снајде во секое време, знае кога да се смири, кога да биде малку несмасна и да ги остави другите да размислуваат поинаку. Таа ќе го искористи за да ги открие вистинските намери на луѓето со кои комуницира, бидејќи другите не очекуваат жената да биде супериорна, особено кога е работата во прашање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *