July 18, 2024

Направете мали промени и вашето семејство ќе го почувствува повторното раѓање.

Oва се правилата на среќните семејства. Иако терминот „семејна традиција“ звучи малку старомодно, но за среќа на вашите деца и семејството, токму тоа ви треба. Тоа не мора да биде некаква свеченост и одење на настани, туку забавна рутина која се повторува секој ден или еднаш неделно. Заедничките оброци се исто така многу важни бидејќи истражувањата покажуваат дека овие семејства се многу поврзани и блиски.

Клучот е стабилноста што им е потребна на децата за да се чувствуваат безбедно и заштитено. Еве 8 работи на кои инсистираат среќните семејства:

Што повеќе прегратки. Секој кој некогаш бил на масажа знае колку е пријатен допирот. Допирот создава врска, па дури и едноставното тапкање по рамо има смисла.

Не ги оптоварувајте децата. Многу деца денес имаат 5-6 активности надвор од училиште, а тоа навистина создава стресна атмосфера. Доволно им е еден или најмногу два, а останатото време оставете им да играат.

Без брачни кавги. Иако кавгите понекогаш се неизбежни, никогаш не се карајте пред деца. Ако детето ве види во расправија, извинете му и кажете му дека сега се е во ред.

Заеднички приказни. Кога децата ќе се вратат од училиште, прашајте ги како го поминале денот. Притоа, не гледајте телевизија во тој момент или не правете нешто друго, посветете им целосно внимание.

Мама и тато се сакаат Многу родители ги ставаат децата на прво место и го занемаруваат нивниот брак. Тоа не е во ред! На децата треба да им се даде пример како изгледа љубовната врска.

Играјте заедно. Играњето заедно создава силно семејство и топли спомени. Тоа може да биде сè што ве прави среќни, тркалање коцки, ролери, игри со топка…

Во оваа куќа нема викање На децата им треба мирна средина. Разговарајте со нив, можете да им поставите строги правила, па дури и казни доколку е потребно, но не губите контрола.

Смеата е лек Не мора да меморирате еден куп шеги, создадете позитивна атмосфера. А истурениот сок може да биде причина да се смеете и да не викате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *